Kavatsi Beach Festival 2016 – бира, рок и плажни мечти

Pinterest LinkedIn +

Няма друго нещо като летните плажни фестивали. Събираш си приятелите от всички краища на страната, хващате пътя и отивате. В случая на къмпинг "Каваци" до Созопол, където за втора поредна година се организира Kavatsi Beach Festival.

Изключителното приключение започва още от рано сутринта, когато на плажа вече правят саундчек и репетират музиканти и техници пред клуб "Алкохол" – умопомрачително якия бар на 2 минути от къмпинга. Разбира се, налице са, както каза един от барманите на "близкото капанче", "бира и цаци, баци". 

 

Ден 1: Brazz ViliDJ, Wickeda, Jaya the Cat, Kiril Djaikovski 

Първият ден започна много духовито, така да се каже. Brazz ViliDJ и Wickeda определено знаят как да вдигнат публиката на крака. Българското участие беше силно и дори ни кара да се чудим дали припяването на "Обичам, обичам тази страна / обичам тия планини зелени..." нямаше да пасне идеално във втория ден преди S.A.R.S. 

Но и "Уиски с фъстъци" се преобрази повече от перфектно в "Спрайт с мента" и леки (за някои в погото не толкова леки) танцувални движения с боси крака на ситния пясък на Каваци.

Бразобразието в първия ден беше перфектно. А след него дойде време и за Jaya the Cat. Джеф Лагадек и компания пръснаха панаира на публиката и за кой ли път доказаха, че с българските фенове просто са едни за други. 

Една след друга се редяха Rebel Sound, Twist the Cap, Night Bus, Fake Carreras, Hello Hangover, Final Solution, Here Come the Drums и още, и още... Всички знаете за какво говорим. А ако не знаете, не знаем какво чакате – Jaya the Cat са в България през няколко месеца, наваксайте вече!

Вечерта завърши с балканските бийтове на Kiril Djaikovski, подкрепян от яки цигулки, духова секция и нюйоркската пантера TK Wonder. Това беше първият ни сблъсък с македонския DJ и определено беше страхотно изживяване, макар да липсваше близостта с публиката, която създадоха останалите банди. 

 

Ден 2: Kottarashky, Superhiks, Subcarpati, S.A.R.S.

Нов ден, нови групи. Къмпингът продължава да е пълен. Само слънчеви лица, студени напитки и добро настроение. От толкова много позитивни емоции няма как да не се размислиш за нещата от живота. Особено докато си лежиш на плажа и се чудиш какъв късметлия трябва да е човек, че да се озове в толкова яко обкръжение. 

Но време за мисли няма много, защото за втора поредна вечер организацията получава оценка 10/10. Влиза се безпроблемно, навреме, а групите почват сетовете си по часовник. Като първи са Kottarashky и македонците от Superhiks. Двете банди отново като в първата вечер събират разпръснатата на плажа група пиещи бира усмихнати волни души в по-компактна такава пред сцената.

Тази година фестивала посещава и доста бързо набиращата популярност румънска банда Subcarpati. Интересният им микс от ембиънт, етно мотиви и хип-хоп е странен избор за подгряване на S.A.R.S. Определено бандата щеше да стои перфектно след хедлайнерите, придавайки интересна атмосфера на афтърпартито. Но въпреки това музиката им си заслужаваше, особено за по-скептичните люде. И дойде време за... 

Сърбите от S.A.R.S. са много на сърце на българската публика и далеч не стъпват за първи път на родна земя, но за първи път сцената им беше на метри от морската вода. Съвсем спокойно можем да кажем, че те бяха най-голямото име в прекрасния двудневен музикален плажен купон и напълно достойно защитиха титлата.

Още преди да излязат, публиката ги призоваваше на сцената с култовата мелодия на Perspectiva и продължи така след всяка песен, докато не ни я изсвириха. Два пъти! Жарко, Саня и компания ни разходиха с много енергия по възловите моменти от дискографията си, още с втората песен Ti, ti, ti удариха по емоционално-носталгичните бутончета на публиката и оттам нататък нямаше почивка.

Pepeo и Diploma бяха сред представителната извадка от техния Poslednji Album, като за него са се зарекли, че наистина е последният цял концептуален албум, който издават, а оттук нататък ни чакат само сингли. Но както и да е, плажът задружно крещеше за любимата Rakija, за тежките международни и любовни отношения с Ratujemo Ti I Ja, а като наши съседи, с които сме близки по тревоги, Buđav lebac влезе съвсем на място.


Освен другите задължителни и вече придобили култов статус песни To Rade, Lutka и Debeli Lad приятна изненада бяха Praktična žena и Za Njom от предпоследния им албум Proleće.

 Kavatsi Beach Festival бе поредната спирка от лятното фестивално турне на бандата, но по нищо не личеше умора – превзеха сцената така, все едно се качват пред българи за първи път. Не губиха много време за фамилиарничене, ако не броим лекия гъдел на няколко пъти с "Братя българиии!" от Жарко. Оттук нататък само очакваме следващия път, в който ще се появят отново пред нас, на една ръка разстояние.

В понеделник сутрин, стягайки багажа за големия град, трябва да кажем, че в Каваци не останаха само гласовете ни, но и сърцата ни. Всичко наоколо беше любов, приятна музика и викове с цяло гърло. Лесно те карат да забравиш откъде си дошъл и къде ще отидеш след това. Може би Kavatsi Beach Festival събира в себе си една друга вселена, която съществува само за два дни през лятото. И нямаме търпение да се завърнем в нея през 2017-та!

Сподели.