Кати Пери пренаписа историята на Hot 100, разби рекорд на Ace of Base

Pinterest LinkedIn +

Заемайки второ място в актуалното издание на Hot 100, публикувано на 12 май, Кати Пери (Katy Perry) стана първият артист в цялата половинвековна история на официалната класация за сингли на САЩ, прекарал една астрономическа година в челната й десетка.

Пери дебютира под No.2 в Hot 100 на 29 май 2010 г. с пилотния сингъл от последния си албум Teenage Dream - California Gurls, и оттогава насам не е напускала топ 10 на класацията, като при това има в актива си над 10 седмици под No.1, включително предходните пет седмици, през които четвъртият сингъл от същия проект – E.T., бе най-купуваният на музикалния пазар в САЩ.

След California Gurls, Пери достигна първото място в Hot 100 с едноименния трак от Teenage Dream, а преди появата на E. T., присъствие в топ 10 и осигуряваше третия сингъл от албума – Firework. До преди месец рекордът за най-продължителен престой в Топ 10 – 48 седмици, бе записан на името на Ace of Base. Следват Santana – с 42 седмици и Марая Кери (Mariah Carey) – с 41.

От появата на Teenage Dream насам Пери неизменно е в заглавията на Billboard с нови и нови рекорди – албумът е едва деветият в историята, произвел четири No.1 сингъла, а освен него само два други записа са записали четири No.1 сингъл в радио класацията за поп песни на Billboard.

Междувременно проектът задмина продажбите на дебютния албум на Пери, One of the Boys, издаден през 2008 г.

Единственият друг артист, който конкурира 26-годишната калифорнийка със своите рекордни постижения в момента, е Адел (Adele). Именно 22-годишната британка е новият лидер в Hot 100, покорявайки за първи път класацията за сингли на САЩ с хита Rolling In The Deep.

Сподели.