Касъл (Castle)

Pinterest LinkedIn +

Добрият криминален роман е едно от малкото неща, които могат да ни държат будни цяла нощ и да ни накарат да не се откъснем от книгата, докато не разберем кой е убиецът. Добрият криминален сериал пък може да ни накара всяка седмица да очакваме с нетърпение поредния епизод. Е, създателите на "Касъл" (Castle) със сигурност са наясно с тези два факта и определено успяват да постигнат второто четири поредни сезона.

Това, което отличава "Касъл" (Castle) от останалите криминални сериали, е именно Касъл. Основният персонаж, чието име носи поредицата, е забавен, осторумен, самовлюбен, но и много талантлив. И не е полицай, профайлър или съдебен лекар, което само по себе си е приятно разнообразие. Всъщност Ричард Касъл е писател на криминални романи, любимец на дамите и грижовен баща. А освен това може да бъде и ужасно досаден.

В момента "Касъл" (Castle) е една от най-успешните продукции на ABC, които наскоро обявиха, че тази есен можем да очакваме нов пети сезон на сериала. Новина, която със сигурност е зарадвала феновете на Нейтън Филиън (Nathan Fillion), на когото е поверена главната роля.

Идеята:

Зад създаването на "Касъл" стои сценаристът и продуцент Андрю Марлоу (Andrew Marlowe). Филмографията на Марлоу включва респектиращи кино заглавия като хитовия екшън "Еър форс едно" (Air Force One) с Харисън Форд и Гари Олдман, "Краят на дните" (End of Days) с Арнолд Шварценегер и зловещия трилър "Човек без сянка" (Hollow Man).

Една от причините, поради които не бихме могли да определим "Касъл" като комедиен сериал, а сме далеч по-склонни да го причислим към особено актуалния напоследък dramedy (съчетание между драматичен и комедиен сериал) жанр, е фактът, че всеки епизод започва с труп. Първо, виждаме убития, а впоследствие и действията на полицията, която попада на местопрестъплението. Освен този интересен прийом, връзката между епизодите, всеки от които разглежда отделен случай, е основно проследяването на взаимоотношенията между Рик Касъл и красивата инспектор Бекет, на която помагат и останалите жени в живота му, а те никак не са малко.

Началото:

"Касъл" стартира на 9 март 2009 г. Пилотният епизод е гледан от над десет милиона
зрители, а първият сезон е само десет епизода. След впечатляващия успех, който постига, превръщайки се в един от най-гледаните сериали на ABC, не само е подновен за втори сезон, но от телевизията поръчват цели 24 епизода. Вторият сезон стартира през септември 2009 г. и определено успява да повтори успеха на първия.

У нас сериалът започва да се излъчва през юни 2009 г. по Fox Crime, озвучен на
български, и бързо си спечели почитатели. Малко по-късно същата година се завъртя и в ефира на Нова телевизия.

Героите и звездите:

Ричард Касъл (Richard Castle)

Рик Касъл е писател на криминални романи, особено популярен със серията си романи, чиито основен персонаж е Дерек Сторм. Когато за първи път виждаме Касъл, той е написал последния роман от поредицата, в който убива персонажа на Сторм, и е в сериозна творческа криза. Фактът, че ексцентричната му майка се е преместила да живее с него и дъщеря му, опредлено не му помага да си върне вдъхновението. Появата на убиец, който имитира убийствата от романите му, става причина Касъл да се запознае с красивата инспектор Бекет. След като й помага да разреши случая, той успява да си издейства разрешение да следи работата й, защото именно в нея открива новата си муза.

Ролята на Касъл е поверена на канадеца Нейтън Филиън (Nathan Fillion). Ако се опитвате да си спомните къде сте го гледали и преди, ще ви подскажем. Освен с ролята си в "Спасяването на Редник Райън" (Saving Private Ryan) на Спилбърг, той е познат и с участието си в няколко успешни сериала преди "Касъл", като ситкома "Две момчета и едно момиче" (Two Guys and a Girl) и хитовия "Отчаяни съпруги" (Desperate Housewives).

Кейт Бекет (Kate Beckett)

Инспектор Кейт Бекет е не само млада и привлекателна, но изключително интелигентна. Въпреки че е брилянтна в работата си, фактът, че е избрала именно тази професия изненадва не само Касъл, но и останалите. Мотивация за решението й в един момент става ясна на всички, но преди това Кейт вече е успяла да свикне с дразнещия, самовлюбен и вдетинен писател, който нахално използва връзките си, за да се прикачи към нея. Нещо повече - двамата се оказват изключително успешен тандем в разрешаването на случаите, а с течение на времето съперничеството им прераства във флирт.

Актрисата, на която е поверена ролята на инспектор Бекет е Стана Катик (Stana Katic). Със сигурност сте я виждали и в други сериали - "Спешно отделение" (E.R), хитовия "24" (24) и "От местопрестъплението: Маями" (CSI: Miami) - макар и в епизодични роли. Във филмографията на канадската актриса не липсват и впечатляващи кино заглавия - "Любовен пир" (Feast of Love), "Спектър на утехата" (Quantum of Solace) и "Двойна игра" (The Double).

Марта Роджърс (Martha Rodgers)

Като всяка актриса майката на Касъл, Марта, е жадна за внимание, склонна да преувеличава, но и изключително колоритна личност. След последния си развод Марта има известни финансови затрудения и се налага да живее заедно с Касъл и дъщеря му Алексис. Тя се радва на възможността да се "грижи" за семейството и да помага на Касъл да се движи в правилната посока, тоест в тази, която тя смята за правилна.

Ролята е поверена на добре познатата на телевизионните фенове, неколкократно номинирана за Еми и Златен глобус, актриса Сюзън Съливан (Susan Sullivan). Освен с ролите си в хитови поредици като "Дарма и Грег" (Dharma & Greg) и появите като гост звезда в "Двама мъже и половина" (Two and a Half Men) и "Братя и сестри" (Brothers & Sisters), Съливан е известна и като театрална актриса.

Историята:

Авторът на криминални бестселъри Рик Касъл започва да помага в разплитането на случаите на инспектор Кейт Бекет. Намирайки вдъхновение в полицейската работа, Касъл създава нов персонаж за романите си, чийто прототип е Бекет. Освен писането и заплетените случаи, Касъл трябва да се справя и с отглеждането на дъщеря си, която е тийннейджърка, със съжителството с майка си, която е ексцентрична, и с двете си бивши съпруги - едната, от които е и негов издател.

Любопитни факти:

Сред гост звездите в "Касъл" са истинските писатели Стивън Канел (Stephen J. Cannel), Джеймс Б. Патерсън (James B. Patterson), Денис Лихейн (Dennis Lehane) и Майкъл Конъли (Michael Connelly), с които Касъл играе покер. След смъртта на Канел през 2010 г., персонажите оставят празен стол до масата по време на сбирките си в негова памет.

Най-гледаният епизод от сериала е от втори сезон. В него участва гост звездата Дейна Дилейни (Dana Delany), с която Нейтън Филиън си партнира и в "Отчаяни съпруги". Серията е гледана от над четиринадесет милиона зрители.

Сподели.