Какво представлява една ваксина за куче?

Pinterest LinkedIn +

Първите ваксинациите и последващите реваксинации през годините играят важна роля за защитата на вашето куче от опасни и потенциално фатални заболявания като парвовирус, кучешки хепатит и гана. Ваксините за кучета са внимателно разработени и необходими на вашия домашен любимец, напомнят от Royal Canin, специалисти в адаптираното хранене на домашни любимци.

Ваксините действат, като дават на вашето куче малко количество от бактерията или вируса, срещу които бива ваксинирано. Това обикновено е модифициран или мъртъв щам, който е напълно безвреден за домашния ви любимец. По този начин имунната система се излага на вируса или на бактериите и се научава да ги разпознава и атакува. Това означава, че ако някога, вашето куче срещне вируса в бъдеще, имунната му система ще може успешно да се пребори с него, поддържайки кучето в безопасност и здраво.

Всяко ваксинирано куче всъщност помага за защитата на останалите кучета наоколо. Заради това и понякога в хотелите за кучета питат, дали кучето има всички ваксини, за да го пускат да играе с другите кучета.

От какви ваксини се нуждаят кучетата?

Най-общите ваксини са следните:

  • Против кучешки парвовирус (известен още като парво),
  • Против кучешки инфекциозен хепатит,
  • Против лептоспироза,
  • Против развъдна кашлица,
  • Против бяс (задължителна ваксина, ако планирате да пътувате с вашето куче в чужбина).

Вашият ветеринарен лекар ще оцени индивидуалния начин на живот и околната среда на кучето ви, за да реши кои ваксини са от съществено значение, за да го поддържате в безопасност и в добро здраве.

Какво ще стане, ако кучето ми е пропуснало ваксинацията?

Ако ваксинацията на вашето куче е закъсняла или направо е пропусната, то говорете с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. Има кратък период от време, който може да измине, без кучето ви да е под сериозен риск. Ветеринарният лекар ще ви посъветва кой е най-добрият вариант за вашето куче.

ваксина за куче

Малките кученца са особено уязвими към сериозни заболявания като парвовирус и гана, така че е жизненоважно да получат първоначалния курс от три ваксинации. Винаги проверявайте историята на ваксинациите на кученцето, преди да го вземете у дома. Важно е то да не общува с неваксинирани животни докато не завърши пълния курс на ваксинация.

Много собственици вярват, че след като кучето им получи първия курс от ваксинации, то е защитено за цял живот. За съжаление това не е вярно. Необходими са годишни реваксинации, през целия живот на вашето куче, за да се поддържа защитата му от вредни заболявания.

Някои бустери са необходими всяка година, докато други са необходими на по-големи интервали от време, като например на 3 години. Реваксинацията е важна, защото защитата, която предлагат ваксините, става по-малко ефективна с течение на времето. Важно е преди да изтече напълно, тя да бъде подновена.

По-възрастните кучета все още ли се нуждаят от ваксина за кучета?

По-възрастните кучета все още се нуждаят от редовни бустерни ваксинации, за да ги предпазят от потенциално фатални заболявания. При тях е особено важно да не се пропускат ваксините, защото имунната им система може да отслабне с напредване на възрастта.

Как да подготвите кучето си за поставяне на ваксина за куче?

Ваксинациите са безопасна и проста процедура, която не изисква почти никаква подготовка от страна на собствениците на кучета. Всяко посещение при ветеринарен лекар може да бъде стресиращо, а кученцата често са нервни, затова препоръчваме да носите със себе си одеялото или любимата играчка на кучето ви. По този начин ще му дадете усещане за сигурност по време на процедурата. Добре е да започнете отрано и тренировки на вашето подрастващо кученце, за да не се чувства стресирано в нови ситуации.  Понякога самите ветеринарни лекари имат много професионален подход и кучето почти не разбира, че му е била сложена инжекция, но това е важно да се тренира от ранна възраст.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.