Какво е важно да знаете за пародонтозата?

Pinterest LinkedIn +

Може би много от вас са чували състоянието пародонтоза, но не всеки знае много за него – какво представлява, как се получава, как може да се избегне появата му. 

Специалистите от Medical Dent споделят кои са основните неща, които трябва да знаете за това заболяване и какви са мерките, които е правилно да спазвате, за да го избегнете.

Какво е пародонтоза и как възниква?

Това е заболяване, което засяга венечната лигавица и меките тъкани, получаваща се като усложнено състояние на гингивит. При пародонтитът, както е съвременното наименование на болестта, се наблюдава дисфункция на съединителната тъкан, която поддържа зъбите. Освен влошено състояние на венците, при това състояние в напреднал стадий може да се постигне до загуба на дъвкателни органи. 

Най-честите причини за получаването на пародонтоза са:

  • Лоша орална хигиена – при натрупването на зъбна плака и развиването на патогенни микроорганизми, дъвкателните органи и венечната лигавица започват да страдат;
  • Тютюнопушене  – влияе върху състоянието на дъвкателния апарат;
  • Генетични проблеми с венците и зъбите в предишните поколения;
  • Стрес.

Какви са симптомите на пародонтит и кога да потърсите професионална помощ?

Специалистите на дентална клиника Медикал Дент селектират основните симптоми, по които можете да разпознаете наличието на болестта:

  • Болка, дискомфорт, зачервяване и подуване в областта на венечната лигавица;
  • Системно кървене на венците, особено по време на изпълнение на рутината по орална хигиена – миене на зъби, използване на конци;
  • Отдръпване на венците;
  • Лош дъх;
  • Наличие на джобове – те се разполагат около зъбите и често са с гнойно съдържание;
  • Разклащане и падане на постоянни зъби.

Екипът на Medical Dent съветва, при наличие на някой от изброените симптоми да потърсите професионална помощ, за да предотвратите трайна загуба на дъвкателни органи. 

Те напомнят, че пародонтозата е лечимо състояние дори в напреднал стадий, което изисква незабавни правилни мерки. 

Не е подходящо да подценявате ситуацията и да я игнорирате, защото колкото по-рано се вземат подходящи мерки за възпрепятстване на състоянието, толкова по-лесно ще се овладее и щетите ще бъдат минимални.

Как се лекува пародонталното заболяване?

В зависимост от степента на развитие, се провежда различно лечение, като на първо място винаги се провежда щателен преглед, по времето на който денталният специалист определя диагнозата. 

След това се предприема почистване на зъбната плака и камък. Най-често това се извършва чрез ултразвуков апарат и полираща паста. 

Ако състоянието не е много сериозно, не се предприема втори етап, а се дават препоръки на пациента за правилна грижа на устната кухина. В случай, че се наблюдава нарушение на костната структура има възможност за изграждането й чрез специални материали.

В допълнение към денталните процедури често се провежда антибиотично лечение, което да овладее възпалението и да унищожи патогенните микроорганизми.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.