Как да превърнем таванската стая в уютно студио?

Pinterest LinkedIn +

Таванската стая е малко помещение с големи възможности и ползи за основното жилище

Ако сте собственик на апартамент, който има и таванска стая, определено сте късметлии! Това допълнително пространство не е много голямо, намира се точно под покрива, но ще е глупаво да го използвате само като склад за зимнина и ненужна вещи.

Таванската стая реално увеличава използваемата площ на дома ви. В нея може да се оформи  стая за игра, допълнителна спалня, кабинет, хоби пространство или място, в което тийнейджърът да се събира с приятели.  Тя може дори да се превърне в студио, ако разполага с кухненски бокс, а на етажа има помещение със санитарен възел. Това малко жилище може да се дава под наем или да се използва от порасналото дете, за  да живее самостоятелно от семейството си. Тези идеи са чудесни и приложими, но  трябва да се направят някои важни промени в помещението под покрива:

Светлина, чист въздух и предпазване от влага за комфортен живот

Ако не предстоят промени на общите части или разширение, не са нужни специални разрешителни от общината.  Важно е обаче да се подсигурят висококачествени прозорци, хидроизолация и вентилация, защото през лятото таванското помещение е най-горещото място в блока, а през есента и зимата- най-студеното и податливо на влага и мухъл.  Ако се пренебрегнат тези неща, обитателите на студиото ще имат сериозни проблеми с комфорта и здравето си. 

Обикновената капандура върши работа, когато таванската стая служи за склад. Когато помещението трябва да се пригоди за живот обаче, е нужна висококачествена дограма.  Тя ще устои на огън и влага, а стъклата ще пропускат много по-голямо количество дневна светлина.

таванска стая

След при преустройството трябва да се обърне сериозно внимание на вентилацията и хидроизолацията. Работата по тях гарантира не само комфорта в таванската стая, но и задържането на топлината в цялата сграда през зимата. Това от своя страна предпазва от появата на влага и мухъл, високи сметки за електричество, разруха на покрития. По тази причина всеки лев, даден за  монтиране на вентилационна система и полагане на битумна хидроизолация на покрива, трябва да се разглежда като инвестиция.  Тя ще се възвърне под формата на намалени разходи за електроенергия, ремонт и здраве. При желание и възможност, на стените на таванската стая може да се монтира и допълнителна топлоизолация с минерална вата, полиуретанова пяна и  фибростъкло.

Интериор на таванска стая

Превръщането на таванската стая в студио дава пълна свобода на творчество и избор на материали. Предвид особеностите на помещението обаче, се препоръчва използването на светли цветове за  визуално разширяване пространството.

Хубаво е да се използват всички възможни източници на изкуствена светлина, особено ако се предвижда работен кът в стаята. Тук нямат място пищните полилеи. Много по-уместни са плафони и спотове, които не се натрапват с дизайна си.

Бюрото трябва да бъде разположено под прозореца, а леглото – възможно най-далеч от него. В „тъмната зона” на таванската стая е по-добре  да се подредят гардероби и други мебели за съхранение.

Независимо в какъв стил ще се обзаведе студиото, най-разумно е обзавеждането да бъде ергономично, многофункционално и с лаконичен дизайн.  Целта е да се поддържа илюзия за достатъчно пространство като едновременно с това не липсва нищо, за да се живее удобно.

Последните, но изключително важни решения, които трябва да се вземат, са свързани с декора в таванските стаи. За да се създаде усещане за уют, са необходими текстил, контрастни цветове, произведения на изкуството, но те трябва да са изключително добре подбрани и с тях не бива да се прекалява.

Много по-добре е да се използват дизайнерски хитрини: Ефирни, прозрачни завеси, мебели с гланцирана повърхност, подово огледало с  ЛЕД рамка срещу прозорците, цветни свещи в стъклени купи…Всяко едно от тези неща украсява, но и добавя „атмосфера” в иначе малката таванска стая.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.