Как да поддържаме въздушна пушка?

Pinterest LinkedIn +

Ловът и стрелбата са хобита, които изискват не само умения, но и отговорно отношение към оръжията. Дори и да не се използват редовно, е добре да се проверяват периодично за наличие на проблеми. Правилната поддръжка е основната грижа, която трябва да се полага за всички огнестрелни оръжия. 

Специалистите от онлайн магазин Заримекс дават насоки как можем да поддържаме въздушната си пушка в оптимално състояние, за да ни служи дълго време.

Съвети за поддръжка на въздушни пушки

Въздушните пушки са специален тип оръжие, което използва силата на сгъстен въздух, за да изстреля сачма. Те изискват различна грижа в сравнение с другите варианти.

Поддържането на вашата в оптимално състояние е ключово за нейната точност и дълъг експлоатационен живот. С няколко прости стъпки може да се уверите, че тя ще функционира безупречно всеки път, когато решите да я използвате.

  1. Почистване на цевта

Цевта се замърсява с времето, затова е препоръчително да се почиства след всяка стрелба. На пазара се предлагат специални комплекти за почистване, които обикновено включват стоманен шомпол и четки.

    2. Смазване

За да функционира правилно механизмът ѝ, тя трябва редовно да се смазва. Потърсете специална смазка за въздушни пушки или лек спрей.

    3. Поддръжка на външната повърхност

Влагата и замърсяванията могат да повредят външната повърхност. Редовното почистване с мека кърпа и препарат за поддръжка ще помогне за предотвратяване на корозия и избелване.

    4. Сачми

Избирайте качествени боеприпаси за вашето оръжие, минимизиращи замърсяването и увреждането на цевта. Избягвайте тези, които имат нарушен външен вид, тъй като може да компрометират точността ви, но и да повлияят неблагоприятно на вътрешността на цевта и нейната последваща производителност.

    5. Съхранение

Когато не използвате вашата въздушна пушка, съхранявайте я на сухо и прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

За какво да внимаваме в грижата за въздушни пушки?

Правилната поддръжка е от съществено значение за тяхното дълголетие и точност. Има определени действия и продукти, които е добре да избягваме при грижата за тези специални типове оръжия:

  • не използвайте препарати, които са предназначени за огнестрелни оръжия. Тези продукти често съдържат химикали или абразиви, които могат да повредят частите на въздушните пушки или да влошат работоспособността им;

  • избягвайте агресивните химикали, които могат да повредят покритието. Въздушните пушки обикновено имат различни покрития и материали, които могат да бъдат чувствителни към определени химикали;

  • не я изпускайте и бъдете внимателни при транспортирането ѝ. Всеки удар или изпускане може да промени настройките, което води до загуба на прецизността при стрелба;

  • ако е PCP, не я претоварвайте с въздух, тъй като тези модели използват въздух като източник на енергия. Превишаването на препоръчителните настройки на налягане може да причини повреда или износване на вътрешните компоненти;

  • избягвайте излагането на въздушната пушка на пряка слънчева светлина за продължителен период. Прекомерната топлина може да повлияе на някои нейни части, ако са изработени от пластмаса или други чувствителни материали;

  • не зареждайте със стари боеприпаси, защото има вероятност да заседнат в цевта или да я повредят.

Грижата за въздушната пушка изисква специално внимание към детайлите. При следване на тези съвети и избягване на горепосочените грешки, тя ще продължи да работи оптимално и ще ви служи дълги години.

Ако изпитвате затруднения или имате нужда от повече информация, от Заримекс препоръчват да се обърнете към специалисти, които ще ви дадат професионални съвети и насоки за поддръжката и експлоатацията на такъв тип оръжие.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.