"Как беше... на български" и Чуждица.бг ще провокират използването на повече български думи

Pinterest LinkedIn +

Инициативата "Как беше… на български" продължава да подкрепя и съхранява богатството на българския език и вече е партньор на уеб платформата Чуждица.бг. Сайтът дава възможност на потребителите по лесен и достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива, която да използват. Проектът обединява усилията на професионалистите от "Knowbox", работещи в сферата на пиара и маркетинговите комуникации, които са инициатори на "Как беше... на български", и на "devlabs", които са създателите на сайта Чуждица.бг и имат богат опит в дигиталната сфера.

Партньорството на двете организации е породено от една обща идея – да ни измъкнат от света на чуждиците, които са превзели ежедневието ни във всички области, и да ни потопят в красотата на българския език, като припомнят някои позабравени родни думи.

Водеща цел на организаторите е да достигнат до повече хора от младото поколение, които живеят в онлайн пространството, и да им предоставят възможност да бъдат активни участници в процеса на съхраняване богатството на езика ни. В уеб платформата са включени няколко категории, сред които "Дума на деня", в която всеки ден на фокус е различна, случайно избрана дума; "Добавяне на думи", където потребителите ще имат възможност да допринасят за развитието на платформата чрез обогатяването на базата от думи с нови чуждици, както и "Речник", където се показват 10 от последно добавените чуждици. Идеята е всеки, който има интерес, да стане съавтор в Чуждица.бг и по този начин да допринесе лично за развитието на проекта.

В дългосрочен план партньорите на инициативата си поставят за цел да провокират по интересен начин използването на повече български думи, за да се ограничи употребата на заемки и чуждици, и да обогати речника на младите хора с думи от родния им език.

При необходимост инициаторите ще се обръщат към специалисти от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН за експертно мнение за значението и използването на думите. Така ще се гарантира правилната употреба на българските думи. Планирани са и съвместни инициативи, с които партньорите да привлекат повече млади участници в каузата за съхраняване на българския език.

На 3 юли във Facebook страницата на "Как беше... на български" стартира игра с награди "Напиши чуждици на лятна тематика". Всеки, който има свежи летни идеи, ще може да ги сподели в платформата Чуждица.бг. Петима участници, избрани чрез томбола, ще спечелят специални награди. Победителите ще бъдат обявени на 9 юли 2019 г.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.