Каффе на корицата на списание Ритъм

Pinterest LinkedIn +

Новият 89 брой на Ритъм е на пазара от сряда, 2 март 2005 г. Той е придружен със специален подарък за читателите – компактдиска The Love Album.Стилово разнообразната селекция включва както утвърдени вече песни на групи и отделни изпълнители (Галя и Сатен, Нина Николина, Д-2, Мастило, Ирина Флорин, Атлас, Теди Кацарова), така и тракове от бъдещите албуми на Ава и Момчешки Свят, плюс неиздавани досега парчета на Те, Би-Войсис, Светла Иванова и Съни.

Основната тема в новия брой на РИТЪМ е голямото надлъгване около българското участие на конкурса Евровизия 2005. Музикалното списание предлага подробен и безпристрастен разказ за събитието; за това, как конкурсът бе обявен от Слави Трифонов за продаден в полза на Каффе, които продължават безгрижно да твърдят, че не знаят за какво става дума; и за това как вместо да се хаби да купува международни конкурси, “Шоумен № 1 на България” просто си присвои нови проценти рейтинг на местна почва. При това - без никой да се опита да го спре. Скандал, дами и господа! Шоубизнес!

“По-голямата уста” (заглавието идва от популярната шаржова рубрика на РИТЪМ) е самокритичният поглед на екипа ни към самите нас и представлява блестяща селекция с бисерите на нашите автори и редактори. Идеята се заражда след епичната поява на думата “гримоар”, употребена от Никола Шахпазов в материал за Удо и посрещната със залпове кикот в редакцията. Целта? Да се разделим с миналото си, смеейки се.

“Важното за нас е не дали артистите имат по няколко бели косъма по бакенбардите (и имат ли бакенбарди изобщо), а дали е опъната кожата на тяхната музика и адекватна ли е с тази на колегите от жанра.”
Главноредакторското символ-верую на Ивайло Кицов

“Всичко това Дейв Уиндорф и подвластната му шайка от Ню Джърси правят по един фанатично убедителен начин. И така се спасяват да не бъдат намазани с катран, овъргаляни в перушина и обявени за ретроградно посмешище – съдба, която отдавна щеше да е сполетяла която и да е друга подобна банда.”
Юлиана Танчева харесва Монстър Магнет… или всъщност не?

“Ако душата ти, сърцето ти и цялото ти същество не се трогне… е, значи си пълен гьон. Не се шашкай, светът има нужда и от такива като тебе.”
Евелина Димитрова-Ева дава душа, сърце и (почти) цялото си същество в опит да те убеди, че… хм, “светът те иска”… дори ако не слушаш Май Дайинг Брайд


И останалите по-важни теми:

Inside е дебютът на проекта Давидъ, който обединява музиката и аранжиментите на Димитър Паскалев, познат от група Стейн и работата си като музикален продуцент, и текстовете на Татяна Йосифова – талантлива млада певица с изключително красив глас. Независимо от кротката меланхолия, която струи от песните им, те се оказват достатъчно весели, за да се шегуват сами със себе си и с намигване да определят музиката си като “високопланински поп”. Освен за музика, с тях можеш да си говориш за символи и магия, за Библията и вярата, за Севера и ескимосите, за света вътре и вън от теб.

Митко Паскалев: “Културата днес се движи по един съвсем повърхностен слой, никой не иска да влезе навътре в себе си. Нонстоп правят така, че никой да не остане сам със себе си. Всяка една част от времето ти е заета с дебилни филмчета и други инфантилни неща, които ти се натрапват. Този албум беше нещо като съпротивление от моя страна.”

За девет години активна творческа дейност финландските челисти от Апокалиптика може и да имаха някои колебливи стъпки, но общото впечатление от способностите им бе повече от просто положително – те бяха новатори и носеха златните венци на такива. Още с появата на новия сингъл “Bittersweet” обаче, в съзнанието ни се притаи неясно съмнение. Виле Вало от ХИМ? Лаури Илонен от Дъ Расмус? Нима и Апокалиптика се бяха поддали на изкушенията на шоубизнеса? По този повод РИТЪМ подготви доста въпроси за Пааво Лотьонен, а той понесе всички обвинения със северно спокойствие и увереност.
Пааво: “Има доста фенове, на които им се иска да ни притежават. Пращат ни факсове и се опитват да ни повлияят. Те смятат, че нашата музика вече не струва, че е прекалено комерсиална. На нас обаче не ни пука от това. Искаме да правим музика за хората.”

В новия РИТЪМ ще намерите още: Блуба Лу, Дъ Килърс, Найтуиш, Уикеда, Дистръкшън, Мирослава Кацарова и др.


Сподели.