Изхвърлете всички кабели, идва iRadio

Pinterest LinkedIn +

Motorola Inc., вторият в света производител на мобилни апарати, разкри плановете си относно последната си иновация - абонаментна услуга за даунлоуд на музика на принципа на iTunes.

Първият мобилен апарат, в който необходимият за експлоатацията й софтуер ще бъде интегриран, е също на Motorola - моделът Rokr E2.

Стартирайки iRadio, Motorola навлиза в територията на водещите сателитни радио-компании в САЩ - XM Satellite Radio Holdings Inc. и Sirius Satellite Radio Inc. Същите имат многомилионна аудитория от потребители, приемащи срещу абонамент от $12 на месец излъчваните от тях над 100 (за всяка) дигитални музикални радио-канала посредством специални преносими радиоприемници. 

Предвижда се първите мобилни телефони, поддържащи iRadio, да могат да възпроизвеждат до 70 часа музика. Абонираните за услугата потребители ще могат да избират измежду 435 радиостанции, включващи жанрово диференцирани категории като "Heavy Metal", "Rockin' Cowboys" и "Angry Women", а също и да "създават" свои собствени, компилирайки сами желания плейлист. Избраните канали ще могат да бъдат изтеглени от Интернет и трансферирани към мобилни апарати, авто-радиоприемници, домашни стереоуредби и др. Цената на услугата ще бъде около $7 на месец, в зависимост от мобилния оператор, който я пре-предлага.

Motorola все още не са разкрили бъдещите си партньори сред мобилните оператори, но се очаква те да могат да предлагат услугата безжично, съобщава Reuters. Такива са Cingular Wireless и Verizon Wireless (за САЩ), които от своя страна предвиждат да осигурят сервиз за мобилен даунлоуд на музика на клиентите си, какъвто вече се поддържа от Sprint Nextel.

Последните са пионерите в тази ниша, като към момента работят с модели телефони на Sanyo и Samsung и музикални компании като EMI, Sony BMG, Warner и Universal.

 

Сподели.