iPhone killers: Най-големите конкуренти на iPhone 4 на пазара

Pinterest LinkedIn +

На конференцията WWDC шефът на Apple, Стив Джобс, представи поредното ново поколение на хитовия телефон на компанията. iPhone 4 се зарадва на не по-малко внимание от всички апарати от този вид, появили се досега.

В новия модел има доста подобрения - повечето от нещата, които преди не се харесваха на хората, са коригирани, но съвсем естествено имаше и доста потребители, за които iPhone 4 в никакъв случай не е алтернатива на модерните смартфони на всички други марки.

Когато към това се прибави и скандалът с губенето на покритие, то групата, ориентираща се към други модели, набъбна доста. Няколко дни след като моделът официално бе представен и в България, ние няма да спрем вниманието си на неговите предимства и дефекти, а ще погледнем към най-големите му конкуренти на пазара - поредните iPhone killers.

HTC Incredible

Телефонът има 3.7-инчов дисплей с разделителна способност 480 x 800 пиксела (съвсем малко по-малък от този на  iPhonе 4). Работи с процесор Qualcomm Snapdragon с честота 768 MHz, има радио и слот за карта памет, като последната липсва в iPhone 4.

Моделът притежава още 8-мегапикселова камера с автофокус и двойна светкавица, възможност за видео запис и операционна система Google Android 2.1 с голям брой предварително инсталирани програми.

Palm Pre Plus

Palm Pre Plus е предназначен за масовия пазар, но има мултитъч екран, поддържа 3G, Wi-Fi, GPS и стандартна клавиатура. Смартфонът представлява слайдер с 3.1-инчов дисплей, 16 GB вградена памет и 3-мегапикселова камера със светодиодна светкавица.

Операционната система на модела е webOS-многозадачна операционна система, в която програмите се включват във вид на карти с удобно разположение на екрана. Системата може да работи с различни услуги на Google, Yahoo и Facebook, както и с Microsoft Exchange. webOS включва магазин с приложения, който обаче поне засега, не може да представлява сериозна конкуренция на App Store с 250 000 приложения.

HTC HD2

Моделът е един от първите, използващи процесор с цели 1 GHz на Qualcomm. Той има голям 4.3-инчов дисплей с разделителна способност 800 x 480 пиксела. От HTC са разработили за апарата удобен сензорен интерфейс HTC Sensе за операционна система Windows Mobile от Microsoft. Това дава на смартфона достъп до голям брой приложения и позволява интеграцията с други продукти на Microsoft.

HTC HD2 е първото Windows Mobile устройство, което не използва резистивен сензорен дисплей, както в iPhone. Макар че съвсем скоро ще бъдат пуснати първите модели с Windows Phone 7, от компанията производител на този модел планират разработването на HD2 с нова платформа.

myTouch 3G Slide

Комуникаторът myTouch 3G Slide е продължение на по-малко известния в България myTouch 3G, който беше представен миналата година. Телефонът има подвижна QWERTY- клавиатура, поддържа приложения Genius Button, myModes, Faves Gallery и разполага с подобрена камера - 5 мегапиксела.

Устройството поддържа също така Wi-Fi, GPS, има 3.4-инчов сензорен дисплей с разделителна способност HVGA, а операционната система, с която работи, е Android 2.1 с интерфейс Sense. Телефонът дава достъп на потребителя до 50 000 приложения в Android Market.

HTC EVO 4G

Смартфонът HTC EVO 4G първоначално се предлагаше само от американския мобилен оператор Sprint, но вече може да се намери и в много други държави. Той работи в мрежите CDMA и WiMAX. Телефонът представлява безклавиатурен моноблок със сензорен дисплей и отлични характеристики. Операционната му система е Android 2.1, работи с 1 GHz процесор и дава възможност за използване на GPS и FM-радио.

Моделът разполага с 4.3-инчов екран, 8-мегапикселова камера и възможност за запис на видео 720p, което може да се гледа и на външен монитор, благодарение на интерфейса HDMI. Телефонът има предна камера за видео разговори и се използва за точка на достъп за 3G или 4G.

HTC TouchPro 2

HTC TouchPro 2 в никакъв случай не може да бъде наречен един от най-новите смартфони, но определено е най-доброто тъчскрин устройство с Windows Mobile, подвижна клавиатура и удобно разположение на бутоните. Една от ключовите особености на модела са двата микрофона и говорителя, работещи независимо едни от други.

Така с помощта на единия елемент е възможно участването на двама потребителя в конферентен разговор в Skype или MSN. HTC TouchPro 2 има 3.6-инчов екран с голяма разделителна способност и 3.2-мегапикселова камера. Голям недостатък за апарата е, че той най-вероятно няма да бъде подновен от компанията, а вече все по-трудно се намира на пазара.

Dell Streak

Dell Streak е първият интернет таблет на Dell, създаден на базата на Google Android, който вече се появи и в България. Интересното е, че той е конкурент едновременно и на iPad, но малките му размери го пращат и в конкуренция със смартфоните.

Компактният таблет Streak има 5-инчов сензорен WVGA екран, камера за видео разговори, 16 GB памет, процесор Qualcomm Snapdragon 1 GHz и поддържа модули 2G, 3G, Wi-Fi и Bluetooth. Притежава още 5-мегапикселова камера с двойна LED светкавица и на корпуса си има слот за карта памет microSDHC (до 32 GB).

iPhone 3GS

И накрая не може да се отрече, че предпоследният iPhone е също една много добра алтернатива на iPhone 4. Това е така особено за хората, които искат да спестят пари. iPhone 3GS е отлично устройство, което благодарение на бъдещото обновление на iOS, ще поддържа и много от функциите на iPhone 4.

Промените ще засегнат най-вече многозадачността, организацията на приложенията в папките или създаването на плейлисти. Ако предната камера и екранът с голяма разделителна способност не са приоритет за потребителя, то iPhone 3GS е отлична алтернатива на iРhone 4.

Сподели.