Йорданка Горанова от Дружеството за защита на птиците: Хората са все по-чувствителни към екологичните теми

Pinterest LinkedIn +

Срещаме се с Йорданка Горанова от Дружеството за защита на птиците, за да си говорим за птиците, природата и отношението на човека към нея... и разбира се, за децата. Ето какво сподели тя пред Avtora.com.

Avtora.com: Здравей, Йорданка! Разкажи ни от колко време си част от екипа на Дружеството за защита на птиците?

Здравейте и благодаря за възможността да споделя повече за работа, която е част от живота ми вече повече от 10 години. Започнах първоначално като доброволка, след година-две вече бях и част от прекрасния екип на БДЗП.

Avtora.com: Кои са днешните приоритети на дружеството? Смяташ ли, че в България обществото е станало по-ангажирано с опазването на природата и редките видове?

Приоритет на дружеството винаги са били редките и застрашени от изчезване видове и опазването на техните местообитания, с което целим съхранението на българската природа като цяло. Да, наистина смятам, че хората стават все по-чувствителни към тези теми, защото вече сме преки свидетели и потърпевши от последиците от унищожаването на околната среда и биоразнообразието.

Avtora.com: Кога се появи любовта ти към птиците?

Когато се появих и аз! Любовта към птиците, природата и живия свят като цяло я има заложена у всички ни, въпросът е да я съхраним през годините.

Avtora.com: Какво не знаем за птиците в България?

Не знаем какъв късмет имаме да живеем в страна с такова огромно разнообразие от пернати видове. Само в градовете много хора биха се изненадали колко многобройни и разнообразни са птиците, които живеят непосредствено до нас. В много европейски градове врабчетата например вече са изчезнали. Не оценяваме богатството, което имаме, именно защото не го познаваме.

Avtora.com: Дружеството има образователна програма, която се нарича "Крилато училище". Разкажи ни малко за нея и как реагират учениците?

Нашето "Крилато училище" в момента съдържа няколко урока, посветени на кампанията за зимно подхранване на птиците "Зрънце любов", на миграцията и на заплахите. Целта ни беше да предоставим на учители и доброволци достатъчно информация и материали за провеждане на уроци с надеждата информацията да достигне до повече деца. От моя опит с ученици и деца в детски градини – те винаги реагират изключително позитивно и с огромен интерес.

Avtora.com: Птиците вълнуват хора от всяка възраст – тази година и най-малките ще могат да се докоснат до вашата дейност по време на Фамилатлон на 12 май. Какво ще представите на деца и родители?

Всяка година организираме традиционните вече обиколки със зрителна тръба и бинокли за наблюдение на птици. Въоръжени с бинокъл и в компанията на опитен водач, малки и големи ще потърсят някои от най-често срещаните видове в Южния парк – сойка, сврака, зеленоглава патица, голям синигер, кос, сива врана, славей, зелен и голям пъстър кълвач и много други.

В Южния парк се срещат около 65 вида птици и ще се запознаем отблизо с някои от тях. Ще посветим събитието и на Международния ден на мигриращите птици, който е ден по-рано – на 11 май, и тази година е посветен на замърсяването с пластмасови отпадъци. Ще разкажем повече за единствения далечен мигрант сред лешоядите в Европа – световно застрашеният египетски лешояд, който все още гнезди у нас, и за величествения царски орел.

Avtora.com: Какъв съвет би дала на родителите в представянето на природата пред малките деца?

Aз като майка бих отговорила – малките деца не се нуждаят от подобно представяне, по-скоро ние трябва да се учим от непосредствената връзка, която всяко дете има с природата и от огромното любопитство към живия свят. И да им помагаме да я съхранят.

Avtora.com: Къде може да заведем децата и да ги запознаем с редки видове птици?

Може би най-добре е да започнем с птиците около нас. Ако досега не сте търсили целенасочено различните видове птици в местата, в които живеем, ще се изненадате от огромното разнообразие. Редките видове също не са много трудни за намиране. Веднага бих предложила двата природозащитни центъра на БДЗП – "Източни Родопи" край Маджарово, където над главите ви прелитат белоглави и египетски лешояди, и "Пода" край Бургас, което е едно от най-богатите на видове птици места в Европа.

Avtora.com: Ако можеше да бъдеш птица за ден, в какво би се преобразила?

Какъв вид птица ще е, няма значение – дайте ми само крила!

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.