Интервю с Max Cavalera ("Soulfly")

Pinterest LinkedIn +

Max Cavalera, бивш вокал на "Sepultura" и една от най-култовите фигури в историята на "тежката" музика изобщо застана пред камерята на телевизия ММ часове преди концерта на "Soulfly" в зала "Христо Ботев".

:. В последният ви албум има много траш метъл рифове, съчетани с типичните за SOULFLY. Това някакво завръщане към корените ли е?

Max: Има нещо такова, виждал съм го и при други групи, когато искат да звучат по-тежко и не толкова комерсиално, но все пак по-близо до комерсиалната граница. Много харесвам албума на MINISTRY - "PSALM 69". Той беше моето вдъхновение за последният ни албум. Хората очакваха, че ще звучим по-леко сега, защото "PRIMITIVE" беше по-експериментален албум. И сега изненадах всички с яки песни като "L.O.T.M." и "SEEK 'N' STRIKE", която е военна песен. Може да се каже, че има завръщане към старите ми текстове за войната. Все пак не смятам да се връщам чак толкова назад.

:. Песента ви "THE SONG REMAINS INSANE" прави паралел между SOULFLY и LED ZEPPELIN. Те имат песен с подобно заглавие, а и албум, който се казва "3".

Max: "THE SONG REMAINS INSANE" е шега с песента на LED ZEPPELIN. Аз много ги харесвам, и мисля, че човек трябва да може да се пошегува с музиката на някой друг. Песента стана добра, а аз просто смених думата "THE SAME" с "INSANE", докато името на албума ни "3" е чисто съвпадение с този на LED ZEPPELIN. Първото име на албума ни беше "DOWNSTROY", след това стана "ENTERFAITH", но трябваше да намерим име, което да подхожда на чувството в албума. И за да не го оставим без никакво име, решихме че този символ "3", който аз харесвам, е много подходящ за заглавие на албума ни. Символът "3" определено е добър за заглавие на последният ни албум.

:. Тери Дейт е символично име за метъл музиката. Защо избрахте да работите с него?

Max: Познавам Тери от 97-ма година, когато направих SOULFLY и записах песен с DEFTONES. Работих с него два дни върху песента "Head up". Иначе отдавна съм голям фен на работата му върху албума на SOUNDGARDEN - "BADMOTORFINGER" - един от любимите ми албуми. Вярно, страхотни неща е направил и с PANTERA, но "BADMOTORFINGER" за мен си остава най-добрата му работа. Същото е и с продуцента Анди Уолъс, като за мен най-добрият му албум си остава "NEVERMIND" на "NIRVANA". При всеки продуцент е различно, защото той работи върху различни проекти. Например хората харесват Рос Робинсън, защото той направи "ROOTS" на SEPULTURA и първият албум на SOULFLY. Това са все страхотни хора и е приятно да се работи с тях.

:. Кога можем да очакваме нов албум на SOULFLY?

Max: В момента работя по въпроса и ми се въртят разни идеи за песни в главата. Записвам си текстовете, които ми хрумват по време на турнето. До средата на годината сме на турне, след това на големите фестивали и най-вероятно новият ни албум ще излезе в началото на 2004-та година. Още от сега си мисля, че не целия албум, но поне няколко песни ще звучат като реге-метъл. Искам да направя нещо откачено, но дали ще се получи - ще видим.

:. Ти "измисляш" нови думи като "DOWNSTROY" и "SOULFLY". Смяташ ли, че тези думи въздействат по-силно и по-директно?

Max: Ами да, не знам как да го обясня, ще ми е малко трудно. Например "DOWNSTROY" има смисъл на това да доразрушиш нещо, което вече е разрушено. Не исках песента да се казва просто "DESTROY" , защото е много употребявана дума, а и не искам да ни сравняват или свързват с текстовете на SEX PISTOLS. Трябваше да променим тази дума и мисля, че феновете ни схващат идеята на "DOWNSTROY". Същото беше и с песента на SEPULTURA "STRAIGHTHATE". Исках да бъде нещо по-въздействащо, защото думата "HATE" не ми беше достатъчна. Търсех нещо повече от нейния смисъл.

:. В SOULFLY имате трайбъл имидж, но живеете в модерно общество. Има ли някаква антиглобалистка идея в това?

Max: Отдавна се занимавам с трайбъл културата. Една от причините да живея в щата Аризона е факта, че обичам пустинята и планините. Там съм правил концерти за индианците "навахо" и да ви кажа - те са страхотни. Голяма част от индианците в Америка слушат метъл, но това не го знаят много хора. Голяма част от населението в Ню Мексико, Юта, Аризона и разбира се Мексико са чисти индианци "навахо". Един от любимите ми концерти със SOULFLY беше преди две години пред около 2000 индианци, които бяха организирали всичко. Те си имат собствена полиция и охрана, като самите американци нямаха абсолютно нищо общо с концерта. Нямаше плакати, а само едно голямо платно, на което пишеше със спрей - "Макс и SOULFLY ". Лайфът беше без пари, просто бях отишъл, за да свиря за тях. Никога няма да забравя гледката как един седемгодишен индианец беше прегърнал монитора пред краката ми и стоеше така през целия концерт. Много уважавам индианците и мисля, че имам силна духовна връзка с тях.

:. Имаш ли някакви планове за нов албум с NAILBOMB?

Max: Ситуацията с NAILBOMB е много странна. Официално тази група отдавна не съществува. На диска на втория ни албум, който беше концертен пишеше, че това е края на NAILBOMB и няма да има повече такава група. А ние държим на думата си. Това обаче не пречи да свирим песните наживо, защото феновете ги харесват. Навършват се 10 години от създаването на NAILBOMB и е възможно да пуснем стари песни, които не са издавани досега. За това ни трябва време, но е възможно и да пуснем някое специално издание.

:. Колко странични проекта имаш в момента?

Max: За момента николко. Но имам някои идеи за бъдещето. Едната е проект със заглавие "МАНИФЕСТО" и в него ще влизат само бразилски музиканти, може би около 10 човека. Аз няма да участвам пряко, а само ще съм продуцент и ще управлявам нещата. С това ще покажем част от бразилската музика, която не е позната на света. А тя е страхотна. Но ми трябва време, поне 6 месеца в Бразилия, за да подбера подходящите музиканти. Другият ми бъдещ проект е свързан с Чино от DEFTONES, с когото искам да правя хардкор-реге музика. Но за момента и двамата сме доста заети. Все пак някой ден ще го направим.

:. Имаше слухове, че когато си правил SOULFLY си поканил Кери Кинг от SLAYER за китарист. Истина ли е това?

Max: Не, ние сме просто приятели с Кери. Никога не бих "отмъкнал" някой от групата му. Мисля, че това е лоша карма и ще ти се върне. Дори когато Лоугън дойде в SOULFLY, той вече беше напуснал MACHINE HEAD. Щеше да е тъпо, ако беше по друг начин.

:. Какво стана с бившия ви китарист Лоугън Медър? Защо го уволни от групата?

Max: Той тъкмо беше напуснал MACHINE HEAD и дойде при нас. Сега си мисля, че тогава той имаше нужда да си направи своя собствена група. Но предложението от SOULFLY не беше за изпускане, пък и тръгвахме на турне. За съжаление той не даваше 100% от себе си като например Майки, който е щастлив да бъде в група като SOULFLY. Лоугън просто искаше да има собствена група, на която да бъде лидер. Тогава той ни напусна и направи MEDICATION заедно с вокалиста на UGLY KID JOE, а наскоро чух, че групата се е разпаднала. Харесвам Лоугън и ако си направи добра група бих ги взел с нас на някое турне.

:. Представи си, че в момента събираш различни музиканти за нова и необичайна група. Кого би си избрал и защо?

Max: Ооо... а бих ли могъл да си направя група от мъртъвци?! Така би било чудесно. Бих избрал Бон Скот за вокалист, Джон Бонъм за барабанист, Сид Вишъс за басист, това е добър състав. Живите мъртви. А за да е още по-весело ще вземем Боб Марли за втори китарист.

:. Какво мислиш за концертният албум на SEPULTURA - "UNDER A PALE GREY SKY"?

Max: Мисля, че албума е страхотен. Най-доброто в него е, че наистина е записан наживо, а не е "напомпан" с ефекти.
Слушах го веднъж и бях впечатлен колко добре звучи и колко бързо свирим парчетата на SEPULTURA. Много стегнато и ефектно. Този концертен албум е много добър край за периода на SEPULTURA с Макс. Всичко, което следва нататък не ме интересува. Но се кефя на факта, че SEPULTURA имат лайф албум, защото такива имат и PANTERA и METALLICA. Мисля, че като голяма метъл група SEPULTURA също заслужаваше да има такъв албум. Например на SOULFLY още им е рано, но след още няколко записа може и това да стане. А може пък и това да се случи скоро, дори може и в България или на някое друго необичайно място да го запишем. Албумът на SEPULTURA е записан в Лондон, което е твърде обичайно и скучно.

:. Има тенденция метъл групи да записват с хип-хоп артисти. Ако решиш да направиш такова нещо в бъдеще, с кого би работил?

Max: Аз вече имам няколко такива парчета в албума "PRIMITIVE" например "In memory of" заедно с групата CUT THROAT LOGIC.Това е песен, която не можеш да чуеш по радиото, защото тя е чист ъндърграунд хип-хоп. Иначе CUT THROAT LOGIC са ъндърграунд хип-хоп метъл група, които дори си нямат издател. Но ако трябва все пак да посоча някой, това е Чък Ди от PUBLIC ENEMY - много харесвам неговите текстове.

:. Ако не беше станал музикант, с какво би се занимавал?

Max: Наемен убиец. Да убивам хора. Затова е по-добре, че съм станал музикант. Светът е по-сигурно място, когато съм с китарата в ръка.

:. Би ли казал нещо специално за зрителите на Телевизия ММ?

Max: Здравейте всички, които гледате Телевизия ММ. Аз съм Макс Кавалера от SOULFLY и сме тук в България. Надявам се да се забавлявате със SOULFLY. Ще се видим на концерта. Специално за ММ, аз съм Макс.


интервюто е предоставено от предаването Фрактура
Сподели.