Интервю с GЕOFF DOWNES (ASIA)

Pinterest LinkedIn +

В интервю за Световната музикална програма “Кречетало”, пианиста, създателя и лидер на легендарната прогресив група ASIA - Geoff Downes, отговаря на въпроси на Васил Върбанов. Поводът е предстоящото ново заглавие от ASIA, албумът “Silent Nation”.Васил Върбанов - Здравей Джоф! На практика в момента май сте най-дълго задържалият се стабилен личен състав в историята на ASIA! Ти, заедно с John Payne (вокали и бас), Guthrie Govan (китара) и Chris Slade (барабани) сте заедно вече повече от 4 години?

Geoff Downes - Да, наистина, това е най-дълго задържалият се стабилно състав в историята на ASIA. Просто нещата тръгнаха много добре, на концерти, на турне се чувствахме чудесно. Записахме заедно предишния албум - “Aura”, през 2000-та, но поканихме и много гост-музуканти, като Елиът Рандал, Вини Колаюта, Тони Левин, Саймън Филипс и така нататък. Този път, обаче, решихме нещата да са по различни - да запишем албума само ние четиримата. Всъщност, не бяхме издавали албум много от отдавна – от цели четири години, защото напоследък ходихме много по турнета и т.н. и си дадохме сметка, че е крайно време да пуснем и студиен албум, работихме много и ето го албумът ни най-после е готов! Казва се “Silent Nation”..: Крис Слейд е онзи същия висок, гологлав пич, който свиреше в AC/DC нали?

Geoff Downes - Да, ха-ха-ха, а преди това е свирил и в The Firm и в много други. Но сега е много важна съставна част от ASIA..: Коя е любимата ти песен от “Silent Nation?

Geoff Downes - В интерес на истината харесвам повече от една, при това поради различни причини. Много обичам последното парче – “The Profit” – звучи някак си дълбоко. Този път се опитахме да направим комбинация от комерсиални, по-директни песни, заедно с някои по-абстрактни неща..: Може ли да се каже, че вие – ASIA, все още сте прогресив-рок група?

Geoff Downes - Да ние, винаги сме били прогресив-рок група, но може да се каже, че сме били винаги и много мелодична рок група, защото за нас мелодията в песните е нещо много важно..: Aко сравниш ASIA днес и ASIA, в началото, преди 22 години, коя е най-голямата промяна?

Geoff Downes - Очевидно, най-голямата промяна, се случи през 1991 г, когато Джон Уетън си отиде и на негово място дойде новият ни вокалист – Джон Пейн, но всъщост през всичките тези години, въпреки че музикантите около мен се сменяха, същността на ASIA си оставаше една и съща – а именно, тъй като ние винаги сме държали на създаването на песента и винаги сме се подчинявали на това, ASIA днес си е същата и принципите са същите – да правим музика за музиканти..: Крайно време е да разберем, защо избрахте групата да се казва точно ASIA?

Geoff Downes - Струва ми се, че това беше идея на нашия мениджър по онова време - Браян Мейн, който ни каза “Защо не се казвате ASIA?” Ние по принцип, търсехме име от пет букви, защото първоначално бяхме петима души в групата, но когато се оказа, че ще останем само четирима, Ейша (Азия), някак си ни пасваше чудесно, така, че идеята беше негова.
Всъщност няма нищо повече от това, защото името ASIA по някакъв начин беше лесно, лесно запомнящо се и лесно разбираемо, освен това се предполагаше, че звучи универсално, защото ние, се предполагаше, че правим музика за колкото се може повече хора по света..: Ха-ха-ха, значи не е някаква реакция срещу името на Europe, онази група в Швеция?

Geoff Downes - Не, разбира се, Asia няма нищо общо с това.


Сподели.