Insidious Chapter 2 направи фурор в американския боксофис в уикенда на петък, 13-ти

Pinterest LinkedIn +

Излизайки по екраните навръх петък, 13-ти септември, продължението на хитовия хорър от 2010 г. Insidious направи истински фурор в северноамериканския боксофис, като инкасира $40,3 млн. от продадени билети. Тази сума надвишава осемкратно вложения за реализацията на Chapter 2 бюджет и трикратно приходите от дебютния уикенд на първия филм.

Тя също така е аналогична с приходите ($41,9 млн) от дебютния уикенд на предишния филм на режисьора Джейм Уан, издаден през юли 2013 г. - The Conjuring. Така Уан става едва вторият режисьор в историята с два филма, издадени в една и съща година, с премиерен боксофис от над 40 млн. долара. (Другият случай е от 2003 г. и е в актива на тандема Уашовски за Matrix Reloaded и The Matrix Revolutions).

Първият месец от есента традиционно е слаб за кино индустрията, така че инкасираните от Insidious Chapter 2 $40,3 млн. са не просто колосална сума за нискобюджетен и слабо рекламиран филм в хорър жанра, но и вторият най-висок септемврийски премиерен уикенд боксофис на всички времена (след Hotel Transylvania с $42,5 млн.).

Само три хорър филма в цялата история са генерирали по-високи приходи в дебютния си уикенд - Paranormal Activity 3, The Conjuring и Paranormal Activity 2, а за дистрибутора FilmDistrict постижението е абсолютен рекорд (досегашният - $30,4  млн. - бе постигнат от Olympus Has Fallen по-рано тази година).

Анализаторите на Box Office Mojo определят 2013-та година като феноменална за жанра, обосновавайки това твърдение с факта, че Insidious Chapter 2 е петият хорър филм от началото на годината, регистриран под No.1 в американската боксофис класация с приходи, надвишаващи $25 млн. Останалите четири, по реда на издаването им, са Mama, Evil Dead, The Purge и The Conjuring.

Далеч зад Insidious 2 на второ място дебютира още едно премиерно заглавие с разпространение в повече от 3000 кина. Това е новата гангстерска комедия на Люк Бесон The Family с участието на Робърт ДеНиро, Мишел Пфайфър и Томи Лий Джоунс.

Дебютният боксофис на филма от $14 млн. поставя The Family на второ място и в личната класация по приходи на френския филммейкър, но слабата оценка, която зрителите му дават – "C" CinemaScore – не му вещае нищо добро.

След като с лекота оглави класирането в предишното издание на чарта въпреки скромните си приходи в размер на $19,03 млн., през този уикенд Riddick търпи спад от 64% в продажбите на билети и се смъква до третото място. Така за 10 дни научнофантастичният екшън с Вин Дизел инкасира едва $31 млн., нуждаейки се от още $7 млн., за да избие вложения за реализацията му бюджет.

Топ 5 се допълва от две заглавия, които категорично се наредиха сред хитовете на 2013 г. и вече имат по над $100 млн. от продадени билети в САЩ и Канада в активите си. Това са биографичният филм и бивш No.1 в класацията The Butler (#4, $5,5 млн.) и комедията We're the Millers (#5, 5,4 млн.).

Сподели.