Игра на тронове (Game of Thrones)

Pinterest LinkedIn +

След безспорния успех на вече култови заглавия на малкия екран като "Семейство Сопрано" (The Sopranos), The Wire, Deadwood, "Рим" (Rome), "Карнавал" (Carnivale), Boardwalk Empire, "Истинска кръв" (True Blood), неведнъж сме били убедени, че HBO едва ли може да извади по-достоен представител за сериал с качество от световен мащаб.

Е, на няколко пъти бяхме опровергани, но да си признаем, нито веднъж не сме били разочаровани от това. Сякаш по традиция, спазвайки периода от 2-3 години, в който поне веднъж "избухват" с нов хит, и през 2011 г. от Home Box Office (Time Warner) удариха десетката с ТВ шоу, за което дълго ще говорим. Дами и господа, има ли някой, който да не е чувал за Game of Thrones?!

Идеята

При всяка една екранизация на популярно фентъзи винаги е съществувала частица съмнение дали създателите й ще успеят да предадат на публиката същия този дух, размах и епика, който съществува в книгата, а в настоящия случай опасенията бяха дори повече от обикновено - все пак говорим за бетселър фентъзи сериите на Джордж Р.Р. Мартин (George R.R.Martin) - "Песен за Огън и Лед" (A Song of Ice and Fire), които веднага след публикуването си през 1996 г. покачиха мащабите в жанра с няколко класи.

Game of Thrones

И все пак, като се замислим, кой по-реалистично можеше да предаде нестандартния и твърде шокиращ стил на поредицата от HBO - телевизията, която винаги е отричала налаганите норми и табута и без всякаква цензура е предлагала в ефир брутални сцени на секс, насилие и голота? Едно обаче бе ясно със сигурност - създателите на шоуто Давид Бениоф и Даниел Вайс си бяха направили добре сметката на кой точно да заложат.

Макар и във фентъзи жанра, "Песен за Огън и Лед" винаги е била много по-далеч от традиционните и класически клишета в него, отколкото която и да е друга поредица, впечатлявайки по-скоро с неповторима имитация на историческа достоверност и перфектно разгръщане на отделните персонажи, вместо с явно налагане на тезата, че всичко, което виждаме е единствено плод на нечие богато въображение.

Същото това усещане е и най-силният коз "в ръцете" на HBO - бруталният реализъм, с който ще се сблъскате, докато осъзнавате, че в Game of Thrones не можете да си позволите да имате фаворити сред героите... просто защото съдбата им следва логиката на света, в който живеем, а не този на киното. Вероятно това ще ви помогне да осъзнаете и по-ясно, че тук няма и положителни, и отрицателни персонажи - просто такива, които коват собствената си съдба с цената на всичко.

Game of Thrones

Реализацията

Обмисляйки идеята за екранизация на "Песен за Огън и Лед", Дейвид Бениоф (David Benioff) и Даниел Вайс (Daniel Weiss) правят два изключително умни хода - 1. Осъзнават, че 4100-те страници от оригинала по никакъв начин не могат да бъдат вместени в пълнометражна продукция, тоест: ще се работи върху сериал и 2. Канят в сценарния екип самия Джордж Мартин, който да следи за изпълнението му като изпълнителен продуцент и съ-сценарист (така американецът взима участие в списването на повечето от епизодите, което обяснява и защо трудно можем да открием особена разлика с повествованието).

"Би било акт на вандализъм да съкратим подобна история в тричасов пакет. За разлика от безжизнените PG-13 суховати и скучни приказки за вечната борба между доброто и злото, тук имахме жизнена сила и магнетизъм, подходящи идеално за поредица по HBO", признава самият Бениоф през 2006 г., когато все още Game of Thrones е само на етап "идея".

Game of Thrones

Малко след това обаче, от HBO официално одобряват проекта и следвайки собствените си разбирания за визия и мащаби и подпомогнати от финансовата мощ на продуцентите, няколко години по-късно дуото започва работа по поредицата. Снимките стартират в Северна Ирландия и Малта, където до стотиците статисти в мащабните боеве, се включват и основните звезди в каста на сериала.

Звездите

Докато над реализацията на Game of Thrones, водещата роля очаквано е поверена на гуруто на HBO Тим Ван Патън (режисирал почти всички техни проекти) и не по-малко успешния му колега Алън Тейлър, в компанията на Брайън Кърк и Даниел Минахан, то подборът на актьорите безспорно предизвиква далеч повече любопитство.

В каста влизат добре познати имена от света на киното като Шон Бийн (Sean Bean), Лена Хеди (Lena Headey), Мейси Уилямс, Емилия Кларк (Emilia Clarke), Джейсън Момоа (Jason Momoa), Йън Глейн, Кит Харингтън, Мишел Феърли и др., като недоумение буди фактът, че главната роля - тази на главата на фамилия Старк е поверена на Бийн.

Game of Thrones

Последният е сред най-популярните представители на британската актьорска школа, но за сметка на това е титулуван най-вече в отрицателни персонажи, което би попречило той да бъде възприет лесно от публиката в положително амплоа. За сметка на това, чаровната Лена Хеди, която е чест персонаж в редица романтични комедии, тук е предвидена за роля, която едва ли би предизвикала особени симпатии сред зрителите. Подобна е ситуацията и с датчанина Николай Ландау, който в настоящия момент е един от секссимволите в родината си.

За сметка на това, критиката определя като безспорната находка в състава високият едва 1,35 см. Питър Дънклидж, който вече има зад гърба си редица филми, а самият Мартин го определя като "перфектния вариант" за Тирион Ланистър. За българските киномани пък интерес представлява и американецът Джейсън Момоа, превъплъщаващ се във водача на дотраките Хал Дрого, тъй като доскоро той се снимаше у нас в най-скъпата продукция, реализирана някога в България - "Конан Варварина". Скоро обаче се оказва, че рискът е премерен и сякаш по традиция, екипът е преценил перфектно качествата на всяко едно попълнение.

Историята

Сюжетът на Game of Thrones се развива в един фантастичен свят, обитаван от амбициозни мъже и жени. В Седемте кралства на Вестерос, контролът над Железния трон означава невероятна власт, като фокусът пада върху възхода и падението на няколко семейства, решени да се сдобият с тази власт на всяка цена.

От една страна е благородното семейство Старк, чийто патриарх Едуард, известен още като Нед, е избран за Ръка на Краля, след като неговият предшественик умира при подозрителни обстоятелства. От друга страна е заговорническото семейство Ланистър, забулено в множество тайни, и чийто планове за възкачване на трона ще унищожат крехкия мир в страната.

Game of Thrones

А от трета е Денерис - майката на Драконите, наследница на предишната династия, която чака отвъд Тясното море с нейния отмъстителен брат Визерис, мечтаещ отново да завземе Кралствата, управлявани някога от семейството им. Това е история за лицемерие и предателство, благородство и чест, завоевания и триумф.

Началото

Пилотният епизод стартира по HBO USA на 17 април 2011 г., по Sky Atlantic във Великобритания и Ирландия на 18-ти, по Канал + в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция на 4 май, в Испания - на 9 май, а скоро завладява и Гърция, ЮАР, Португалия, Естония, Русия, Италия, Франция и др. Реакцията на критиката не закъснява и за радост на създателите на шоуто, коментарите са повече от ласкателни. Game of Thrones събира оценка 79 от 100 възможни по скалата на Metacritic, базирайки се на 28 ревюта и логично скоро е определен като новия "фаворит" на публиката.

Това се потвърждава и от статистическите данни - началото е изгледано от 2,2 милиона зрители в САЩ, които постепенно се покачват до впечатляващите 5,4 млн. аудитория, въпреки вечерните излъчвания в неделя и понеделник.

Във Великобритания и Ирландия, цифрата също е близо до милион и логично стабилният рейтинг оказва влияние и върху плановете на HBO - базирайки се на приема на премиерния сезон на шоуто, от телевизията анонсират, че ще бъде заснет и втори (макар, за съжаление, той да се очаква едва през април 2012 година). На 14 юли пък, поредицата е номинирана за престижните телевизионни награди Emmy в цели 13 категории. Успехът вече не понадлежи на съмнение. 

Game of Thrones


Критиката и публиката

Ефектната режисура, перфектното разгръщане на персонажите, добрата актьорска игра, декорите, пресъздаващи по великолепен начин мрачната алтернативна вселена на Game of Thrones - всичко това трудно може да ви остави безпричастни, дори и да осъзнавате някои минуси на екранизацията.

Може би най-осезаемият сред тях е липсата на мащабност в битките на екрана, още повече, че и като цяло екипът е предпочел да се съсредоточи повече върху човешката страна на историята, отколкото върху епичните бойни сцени, изпълнени с динамика и напрежение (може би логичен факт, ако имаме предвид, че това всъщност не е най-скъпият сериал на HBO).

Дори и с малките пробойни обаче, Game of Thrones е заглавие, което бихме препоръчали на всеки, без значение дали е почитател на фентъзи жанра или не. Със задължителната забележка, че това все пак е филм за възрастни и не се препоръчва на лица под 18-годишна възраст.


Сподели.