Идеята за квантовия компютър в 6 минути

Pinterest LinkedIn +

Още ли сте тук? Или самото споменаване на термина "квантов" ви накара да побегнете? Смятате, че сте неспособни да асимилирате идеята, че атомите могат да се намират в две различни състояния едновременно? И смятате, че компютрите, които използваме в момента, са достатъчно сложни за проумяване, за да се затормозявате с концепцията за съвсем друг тип изчислителни машини, чиято работа ще се основава именно на законите на квантовата физика? Имаме добра новина! Само след шест минути, колкото са ви необходими, за да изгледате тази анимация, плод на съвместните усилия на PhD Comics и Института по квантова информация и материя в Калтек, ще се чувствате доста по-умни и квантово мислещи от преди! С простички и чудесно илюстрирани примери и сравнения теоретичните физици John Preskill и Spiros Michalakis (ще разпознаете кой кой е по акцента, в случай че това ви интересува) обясняват основните елементи, върху които се изгражда идеята и прототипния, все още безрезултатен, план за създаването на

Още ли сте тук? Или самото споменаване на термина "квантов" ви накара да побегнете? Смятате, че сте неспособни да асимилирате идеята, че атомите могат да се намират в две различни състояния едновременно? И смятате, че компютрите, които използваме в момента, са достатъчно сложни за проумяване, за да се затормозявате с концепцията за съвсем друг тип изчислителни машини, чиято работа ще се основава именно на законите на квантовата физика?

Имаме добра новина! Само след шест минути, колкото са ви необходими, за да изгледате тази анимация, плод на съвместните усилия на PhD Comics и Института по квантова информация и материя в Калтек, ще се чувствате доста по-умни и квантово мислещи от преди!

С простички и чудесно илюстрирани примери и сравнения теоретичните физици John Preskill и Spiros Michalakis (ще разпознаете кой кой е по акцента, в случай че това ви интересува) обясняват основните елементи, върху които се изгражда идеята и прототипния, все още безрезултатен, план за създаването на квантов компютър (квантова механика, кюбитове, интерференция, декохеренция и т.н.), целта на начинанието и ползите, които осмислят цялото това главоблъскане.


Сподели.