HTC Titan: една нова Windows Phone 7 надежда

Pinterest LinkedIn +

Ако още не сте разбрали - следващата голяма битка на пазара за мобилни устройства всъщност няма да е хардуерна. Войната на "характеристики" бавно и полека отшумява и днес практически всеки уважаващ себе си мобилен телефон/ смартфон има основно три неща: огромен сензорен дисплей, мощен процесор (най-често с две ядра) и поне две вградени камери.

Именно поради тази причина в бъдеще не това ще е най-определящото. Ключът към сърцата, умовете и портфейлите най-вече на потребителите ще е софтуерът и по-конкретно операционната система, под чието управление ще работи избраното от вас мобилно устройство. 

Естествено тук не става дума само за шарените танцуващи менюта и лекотата на управление. Голямото трио в бранша (Apple, Google, Microsoft) работят усилено за превръщането на iOS, Android и Windows Phone не просто в следващите операционни системи, които да контролират една или друга джаджа.

Идеята на трите гиганта е да ви предложат цялостна платформа - истинска паяжина от приложения и свързани услуги. Веднъж попаднали в нея, ще ви е доста трудно да се измъкнете, тъй като с всяка следващата джаджа, забавна/ полезна програма, електронна книга, музикален или видео файл, с които се сдобивате, ще затъвате все по-дълбоко, ще се оплитате все по-здраво в дебрите на избраната от вас ОС.

Така преходът от iPhone към Samsung Galaxy, например, ще ви се струва неудачен, дори безсмислен. В крайна сметка, ние хората сме роби на навика и обикновено, когато сме инвестирали ресурс и усилия в нещо рядко, имаме волята и желанието внезапно да го захвърлим, за да експериментираме с нещо ново.

В тази разразяваща се битка "най-прецакани", разбира се, са третите страни. Иначе казано – производителите извън голямата троица, които са част от бизнеса с мобилни устройства, но са пряко зависими от доминиращите софтуерни платформи. За тях обвързването с една или друга операционна система крие сериозни рискове.

Представете си, че някоя голяма корпорация (от ранга на Samsung да речем) реши да инвестира солидни средства в производството на нова линия Android телефони, например, а впоследствие се окаже, че пазарът предпочита устройства с iOS или Windows Phone? Лошо.

Точно затова единственият изход на подобни компании е в диверсифицирането т.е. предлагане на максимално широка гама от различни устройства. Иначе казано – да не си слагат всички яйца в една кошница.

Ето ви ярък пример: HTC. Един от пионерите на Android платформата. От известно време компанията включи в продуктовата си гама и устройства, използващи софтуер на един от основните конкуренти на Google – Microsoft.

В рамките на берлинското изложение IFA, HTC показаха един от най-очакваните си нови модели в тази линия – Titan (известен с кодовото име Eternity), който е и един от първите телефони на пазара, предлагащи новата версия на Windows Phone с пореден номер 7.5 (Mango).

Titan е типичен представител на най-новата генерация "умни" телефони - екипиран е с огромен екран с диагонал от 4.7 инча (нещо, което до неотдавна беше немислимо). Дисплеят му е с резолюция 480 х 800 пиксела (WVGA) от тип S-LCD, чувствителен на допир (капацитивна технология).

Устройството предлага още 1.5-гигахерцов Scorpion SoC процесор, разработка на Qualcomm, 512 МВ оперативна памет и 16 GB допълнително пространство за съхранение на информация. Titan разполага с две камери – една фронтална (по-малко интересна с резолюция едва 1.3 МР, предназначена за видео разговори) и една тилова с меко казано впечатляващи характеристики - 8 MP с F2.2 лещи, автофокус, двойна LED светкавица, задно осветяване и опция за запис на видео с HD резолюция (720р).

Макар да споделя някой общи (външни) черти с обявения пак в рамките на IFA Samsung Note, Titan определено носи повече от белезите на смартфон, отколкото на таблет. Той не издържа на пряко сравнение в резолюциите на екрана (1280 х 800 срещу едва 480 х 800 пиксела за HTC-то), но това се дължи по-скоро на ограничения в използваната операционна система (Mango), отколкото на неспособността на компанията да предложи нещо по-впечатляващо.

За сметка на това, Titan определено е по-лесен за употреба и носене като типичен телефон – наистина гигантският 5.3-инчов дисплей на Note изглежда смешно и нелепо долепен до ухото на човек.

Типично за повечето смартфони от последно поколение, Titan предлага впечатляващо изобилие от поддържани комуникационни протоколи - от Bluetooth 2.1 + EDR и Wi-Fi (802.11 b/g/n) за безжична връзка до DLNA функционалност. Машинката включва още сензори за близост, жироскоп, акселерометър, магнометър, датчик за външно осветяване и A-GPS.


Сподели.