How to Train Your Dragon 2 - дракони, дракони и пак дракони!

Pinterest LinkedIn +

Драконите не са това, което бяха. Освен това спокойно можете да забравите всичко, което си мислите, че знаете за викингите. Втората част на How to Train Your Dragon (Как да си дресираш дракон) по нищо не отстъпва на първата и за пореден път доказва, че анимацията отдавна не е само за деца.

Ако сте гледали първата екранизация по романите на Кресида Коуел (Cressida Cowell) How to Train Your Dragon, Хълцук и Беззъб със сигурност са ви любимци и няма нужда да ви убеждаваме в качествата на продължението. В случай, че не сте попадали на историята на най-нескопосания викинг и най-очарователния дракон, определено имате да наваксвате.

DreamWorks Animation стоят зад доста от най-успешните анимационни ленти през последните години, включително Shrek (Шрек), Madagascar (Мадагаскар) и Kung Fu Panda (Кунг-фу панда). И стават все по-добри в продълженията. Докато при Shrek те така и не успяха да повторят магията на първия филм (макар че донесоха не по-малко приходи), в случая с How to Train Your Dragon втората част е точно толкова ярка, забавна и наситена с приключения, колкото и първата. Даже може би малко повече.

Особено що се отнася до приключенията. Причината Хълцук и неговият дракон да си спечелят толкова много фенове обаче съвсем не е във факта, че са симптични. Колкото и да е очарователен Беззъб, едно сладко драконче не е достатъчно, за да изкачи филма до първите места в боксофис класациите.

Естествено, голямата заслуга е на Кресида Коуел, на чиито книги са базирани и двата филма. Поредицата включва 12 истории, като започва с едноименната How to Train Your Dragon. Екранизацията само се опира на литературната основа, използвайки ярките и доста оригинални персонажи на Коуел.

Дийн Деблоа (Dean DeBlois) се е справил блестящо с режисурата и сценария, изграден буквално като по учебник. Цялостният резултат е шеметна компилация от смях, страхотна анимация и емоции. Към излизащите извън всички клишета персонажи пък се прибавят нестандартни поуки, в които няма нищо досадно и дидактично.

Хлъцук, който, както вероятно си спомняте от първия филм, изобщо не иска да бъде като баща си, ще установи, че е точно като майка си. Все още не е страховит викингски воин, но постепенно започва да се ориентира как да стане такъв. Драконите са все повече и все по-впечатляващи, така че със сигурност ще излезете от киносалона обзети от желание за полет.

В първата част сприятеляването на Хълцук и Беззъб някак напомняше за класическия епизод от "Малкия принц", когато момчето се сближава с лисицата. Този път освен с хора, чиято представа за света трябва спешно да бъде променена, младият викинг ще се сблъска и с истински злодеи. От тези, които не могат да бъдат победени с думи. Освен това ще видите епична морска битка, достойна за лента в стил Pirates of the Caribbean и един крайно нетрадиционен, но адски забавен спорт.


Най-ценното в How to Train Your Dragon 2 е, че създателите му не са забравили, че правят филм най-вече за деца и посланието не е изместено от остроумни шеги и ярки образи. Естествено, отново става дума за това колко е ценно приятелството и колко е важно да приемаме света без предразсъдъци. Особено когато от това зависи дали ще летиш на гърба на дракон или ще бъдеш изяден от него.

Сподели.