Хийт Леджър, Майкъл Джексън и Уитни Хюстън! Или големите звезди, които изгубихме заради дрогата, алкохола и медикаментите

Pinterest LinkedIn +

Когато става дума за шоубизнес, асоциацията с превърналото се в идиоматичен израз заглавие на хитовата американска пиеса "Секс, наркотици и рокендрол" е някак напълно естествена.

Опасната слабост към опиати, медикаменти и алкохол обаче съвсем не е присъща единствено на рок звездите. През годините подобни фатални пристрастия са лишили света от не един или двама изключителни таланти и за съжаление, това продължава да се случва.

Слухове, хипотези или доказани с факти, алкохолът и наркотиците са сочени като причина за смъртта на редица от най-ярките таланти през последните (и не само) няколко десетилетия.

Дали славата е товар, който не всеки е способен да понесе или просто всички сме еднакво подвластни на заложените в природата ни слабости е един от въпросите, на които не бихме могли да отговорим. Но бихме могли да си припомним няколко от най-ярките знаменитости починали в следствие на злоупотреба с лекарства, алкохол и комбинацията между двете.

Лекарствата, дрогата и алкохолът погубиха:


Хийт Леджър (Heath Ledger) - един от най-фрапиращите случаи през последните няколко години е смъртта на младия австралийски актьор Хийт Леджър (Heath Ledger).

Любимец на Холивуд и изключителен талант, той става известен с ролите си в хитови заглавия като "Патриотът", "Казанова", "Като рицарите" и "Планината Броукбек". Хийт умира неочаквано в началото на 2008 година, когато е на едва 28 години, хвърляйки в покруса милиони киномани по света.

Оказва се, че звездата от години не може да спи без сънотворни и миг невнимание е фатален. Официалната причина за смъртта се оказва комбинация от шест различни медикамента.Майкъл Джексън (Michael Jackson) - подобни са причините за фаталния край и на една от най-големите звезди на поп музиката. Пристрастеността на Краля на попа към медикаментите е обществена тайна в продължение на десетилетия.

През лятото на 2009 година, тя се превръща в причина за трагичната му смърт, която настъпва вследствие на предозиране с хирургическия анестетик пропофол.

Списъкът на медикаментите открити при аутопсията обаче е доста дълъг, а личният лекар на Джексън, Конрад Мъри по-късно е официално признат от съда за виновен за смъртта на пациента си.Уитни Хюстън (Whitney Houston) - поредната трагична смърт на изключителен талант, шокира света преди по-малко от месец. Една от най-известните поп и R&B изпълнителки от осемдесетте години до наши дни, Уитни Хюстън (Whitney Houston), която се изявяваше и като актриса и продуцент, почина на 11 февруари. Според неофициални данни причината за смъртта й е смесването на медикамента Ксанакс, с други лекарства и алкохол.

През XX век:

Мерилин Монро (Marilyn Monroe), Елвис Пресли (Elvis Presley), Джими Хендрикс (Jimi Hendrix) – звезди, превърнали се в идоли на цели поколения, чийто талант все още буди единствено възхищение. Естествено, те са съвсем малка част от имената, които бихме могли да изредим и вероятно всеки от вас се сеща за поне още един любим музикант, актьор или писател, чиято трагична смърт е следствие от някаква зависимост. Свръхдоза. Или просто фатална комбинация.

Мерилин Монро (Marilyn Monroe) - звезда, секссимвол и една от най-известните актриси на всички времена, Мерилин (чието истинско име е Норма Джийн) умира на 5 август 1962 година след свръхдоза приспивателни. Смъртта е възприемана като трагичен инцидент, самоубийство, но някои от хипотезите включват дори убийство. Доказателства за подобно твърдение обаче липсват.

Джими Хендрикс (Jimmy Hendrix) - eдин от безспорно най-талантливите китаристи, идол на няколко поколения музиканти, Джими Хендрикс умира на 18 септември 1970 г., когато е само на двадесет и седем години. Смъртта му която настъпва след предозиране на сънотворни (подобно на тази на Монро), е тълкувана както като инцидент, така и като самоубийство.

Елвис Пресли (Elvis Presley) - светът губи Краля на рокендрола, Елвис Пресли на 16 август 1977 година, като смъртта му настъпва след фатална комбинация между успокоителни и приспивателни медикаменти (по неофициална версия). Не по-малко фатално обаче е и количеството им. Според някои източници става дума за... 14 различни типа лекарства.


Всъщност подобен трагичен край застига и не малко от талантите на стария континент и изобщо извън САЩ, въпреки че в повечето случай около причините не просто не се вдига шум, а точно обратното.

Владимир Висоцки - слух през оседемдесетте, хипотеза впоследствие или просто малко известен факт (и непотвърден официално) в съвременната култура, е и причината за смъртта на един от най-известните руски музиканти и актьори Владимир Висоцки. Той умира на 25 юли 1980 година, като официалната версия е, че е починал в следствие на сърдечен удар, а неофициалната – злоупотреба с алкохол.

Още имена, които изгубихме по идентични причини: Дороти Дандридж, Джанис Джоплин, Брус Лий, Ривър Финикс, Крис Пен, Британи Мърфи, Кори Хайм, Питър Стийл, Ейми Уайнхаус, и много, много др.

Сподели.