Хари Потър и Даровете на смъртта I като фентъзи магия за световния боксофис

Pinterest LinkedIn +

Преди да се насочите към киносалона, трябва да знаете най-вече едно - и този път ще ви се наложи да почакате за дългоочакваната финална битка между Хари Потър и Лорд Волдемор.

Макар от агресивно налаганата рекламна кампания на Warner Bros. да се залага именно на това, първата част от финала всъщност е бавна като развитие и по-скоро прехвърля голямата отговорност именно върху заключителния епизод от сагата.

Това обаче, съвсем не значи, че ви очаква разочарование - дори напротив. С "Хари Потър и даровете на смъртта I", режисьорът Дейвид Йейтс и големите звезди в каста - Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт, показват колко внушителна трансформация е изминала може би най-популярната фентъзи поредица в света на киното от първия епизод досега.

От една детска приказка, налице вече е неимоверният й потенциал да е тотален хит, оправдаващ измеренията си в една-единствена дума - рекорди.

Предпоследната част от приключенията на Хари Потър съдържа в себе си частица от почти всички жанрове, които можете да се досетите - хорър, психологически трилър, драма, екшън, любовна история и всичко това, обединено под мотото "блокбъстър", защото визията (макар и нa 2D, a не на 3D формат, както бе обявено първоначално) определено не е за подценяване.

В "Даровете на смъртта I", който е вероятно един от най-мрачните епизоди на сагата, силите на злото поемат контрола над света, а Хари и приятелите му са принудени да се крият, докато търсят формулата за унищожението на зловещия Лорд Волдемор. А тя се корени в една простичка история, на която героите ни са заспивали всяка нощ - за смъртта и даровете, с които е дарила трима братя преди хилядолетия.

Същевременно с това обаче, те трябва да се справят и с далеч по-сериозната задача - да преодолеят себе си, страховете и чисто човешките си проблеми. Имаме любов, съмнения, доверие, несигурност в собствените сили, всичките тези неща, които ни карат да се съизмерваме с Хари, Рон и Хърмаяни, дори и като обикновени зрители.

Това е и най-положителното достойнство на филма - че вече не просто е поредната приказка за вечната битка между доброто и злото, но и част от света, в който живеем. Вероятно заради това е и първата еротична сцена в сагата - слетите тела на Хари и Хърмаяни, "родени" от замъгленото от ревност съзнание на Рон са налице, за да ни покажат, че вече не говорим за чисто детско забавление.

Едно нещо е сигурно: макар и близо два часа и половина, "Даровете на смъртта I" няма да ви остави да скучаете дори и за минута. Със сцени, в които във всеки момент напрежението е на път да ескалира, с ефектната си визия и с тоталното усещане, че и вие самите сте част от един обречен свят, е сигурно, че и този път Хари ще се бори срещу настоящите рекорди в световния боксофис.

И което е още по-важно - ще ви накара да очаквате с растящо нетърпение дългоочакваната кулминация във втората част от финала. А тя идва и на 3D, представяте ли си?!

Get the Flash Player to see this player.
 
Автор: Митко Попов, [email protected]
Сподели.