Хакери проникнаха в системата на Nasdaq

Pinterest LinkedIn +

Представители на Nasdaq OMX Group Inc. съобщиха за проникването на хакери в системата им.

Специалисти са открили следи от взлом, но електронната платформа на борсата не е била повредена. Сътрудници на Nasdaq OMX, запознати със ситуацията, твърдят, че целта на хакерите е била услугата Directors Desk. Тя е предназначена за организация на онлайн конференции и обмен на документи между компаниите, участващи в търгове.

Според някои данни, в базата на Directors Desk се съхранява вътрешна информация за повече от 300 компании и ако тя бъде достъпна за трети лица, може да  доведе до крайно негативни последици както за самите компании, така и за акционерите.

Въпреки молбата на правителството на САЩ информацията за проникването да не бъде разгласявана до 14 февруари, от Nasdaq взеха решение да оповестят клиентите си за заплахата, още повече, че слухове вече бяха пуснати от пресата.

Полицията и ФБР са пристъпили към разследване, но мотивите на престъпниците и тяхната личност остават неизвестни. Експертите са на мнение, че хакерите не са откраднали нищо, а единствено са събирали информация за системата. Специалисти по компютърна безопасност нееднократно убеждават, че американските банки и други финансови организации отделят недостатъчно внимание на системата за информационна безопасност и както се вижда последните събития показват точно това.

Сподели.