Гурме ценителите се събират тук

Pinterest LinkedIn +

Банско – планинското градче, където преди 30 години имаше само ски и традиционни български ястия, днес е един от центровете на гурме кухнята на Балканите. Една запазена перла от периода между XVIII и XIX в., където със сигурност ще срещнем най-доброто в българския рецептурник, както и типичните ястия, носещи славата на курорта. 


Наистина ли тук има шеф готвачи, за които няма тайни в традиционите храни, както и най-модерните фюжън и гурме тенденции? Краткият отговор е – да. Това наглед малко населено място с архитектура, в голямата си част принадлежаща към една отминала историческа епоха, е като директно включено в кръвоносната система на най-новите трендове в кулинарното изкуство.


Какви са различните кухни, които можем да опитаме в Банско?


Италия е неоспоримата кулинарна кралица на Средиземноморието. Тя дължи това на редица фактори, като например плодородните почви, разнообразния релеф и близостта си с три морета – Йонийско, Лигурско, Тиренско. Сблъсъкът на културите през вековете по земите, днес съставящи съвременна Италия, също е оставил белег върху културата на храненето там.


Всъщност Италия е приела редица продукти от арабския свят много по-рано от останалите държави. Това я прави пионер в изследването на изкуството на гастрономията. 


Ръчно приготвена паста, ястия с морски дарове, ароматни сосове със свежи подправки, зехтин екстра качество, маслини и пресни зеленчуци. Дори една обикновена на вид пица, приготвена от истински майстор на италианското гурме, може да ви удиви със своята тънка коричка и превъзходни топинги.


Богатството на алпийската кухня трудно може да се опише в няколко думи. През вековете тя е съчетала в себе си кулинарни тайни от много земи, включително Швейцария, Франция и Италия, а също и Монако, Лихтенщайн, Германия и Австрия. Всички тези народи са допринесли по свой начин за оформянето на алпийската кулинарна традиция. 


Ароматни сирена, рьощи, бекон, наденички и първокласни сушени меса, вкусен домашно месен хляб. Типичното алпийско фондю е деликатес, на който днес можем да се насладим по много различни начини. Само с няколко хапки можем да се пренесем от Банско до Алпите и обратно.


Открай време древните индийци използват храненето като основен механизъм за поддържането на добър здравословен статус. Чарът на екзотичните подправки е допринесъл много от нейните рецепти вече да са набрали популярност по целия свят. Кулинарията на Индия несъмнено е огромен хит. Но имат ли тези ястия почва у вас? Мунг дал, китчари, масала ориз, субджи. В скромното пиринско селище можете да откриете дори традиционна индийска кухня. 


Нещо повече, тя е напълно автентична, приготвена от грижовните ръце на квалифицирани аюрведа готвачи. Повечето ястия от индийската кухня са безмесни, а всички съставки в тях са перфектно балансирани.


Освен това тук можете да опитате и несравнимите деликатеси на местната кухня. Още от епохата на Възраждането Банско се слави навред със своите вкусотии като чомлек, кавърма и бански старец


В наши дни те са познати и вече любими на голяма част от родните гастрономи. Това са легендарни ястия, които бързо печелят сърцата и стомасите и на чужденците, дошли на почивка у нас, които са ценители на добрата храна. Благодарение на високия ешелон шеф готвачи в града, тук може да се намери не просто народна кухня, а българска кухня на световно ниво.


Тези перли на гурме кухнята напълно промениха облика на Банско. Скромното възрожденско градче в Пирин планина бързо започна да привлича не само любители на планината, но и търсещите силни усещания в света на кулинарията. 


От много години вече пролетта, лятото и есента са активни сезони за курорта, възникнал някога като ски селище. Туристите от страната и чужбина, стичащи се, за да се насладят на близостта на природата и историческите забележителности, сега вече няма нужда да избират между това и лукса на истински добрата кухня. В Банско вече можете да имате и двете, посещавайки класните ресторанти Леонардо и Фондю в 5-звездния комплекс Лъки Банско.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.