Grudge Match - бокс, смях и Де Ниро срещу Сталоун

Pinterest LinkedIn +

Grudge Match (Бойни старчета) е забавен, искрен и много позитивен филм. Очарователно ироничен поглед към онова, което остава след спортната слава - лентата на Питър Сегал (Peter Segal) изправя Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone) срещу Робърт Де Ниро (Robert De Niro) и със сигурност ще ви разсмее.

Чували сте израза "Старата любов ръжда не хваща", нали? Същото може да се каже и за старите вражди, които често са изненадващо устойчиви на времето. Що се отнася до Grudge Match - и двете са еднакво верни. Силвестър Сталоун и Робърт Де Ниро, за които с пълна сила важи определението "old but gold", се превъплъщават в образите на двама поръждясали боксьори, чието съперничество се дължи на нещо повече от обикновена спортна злоба.

Ако сте фенове на Grumpy Old Men (Сърдити старчета) и Grumpier Old Men (По-сърдити старчета), Grudge Match със сигурност ще ви допадне. Въпреки че не залага толкова на ситуационнен хумор, колкото споменатите хитови комедии от деветдесетте, филмът на Питър Сегал притежава същото очарователно саркастично отношение към напредването на възрастта и дългогодишните съперничества. И необходимата доза абсурд в съчетание с брилянтен диалог, за да ви накара да се смеете до сълзи.

Повечето от вас вероятно свързват Сегал с комедии като 50 First Dates (50 първи срещи), Get Smart (Умирай умно) и, разбира се, Anger Management (Психаротерапия) с Джак Никълсън. Grudge Match определено е сред най-добрите постижения на режисьора, който, както обикновено, залага на впечатляващ актьорски състав. Този път обаче освен страхотни актьори има и добър сценарий, зад който стоят Тим Келъхър (Tim Kelleher) и Родни Ротман (Rodney Rothman).

Съперничествата между спортисти са добре позната на всички тема и определено често се появяват в киното. След като преди броени месеци гледахме брилянтния Rush (С пълна газ), Grudge Match предлага един доста различен, съвсем не толкова сериозен поглед към темата. Няма да го сравняваме с други спортни комедии, още по-малко пък с филми за боксьори. Сигурни сме, че вече сте уловили закачката в избора на Сталоун и Де Ниро, които имат емблематични боксьорски роли зад гърба си.

И докато Робърт Де Ниро е сред актьорите, които напоследък сме свикнали да гледаме в комедии - като започнем от Meet the Parents (Запознай се с нашите) и всичките му продължения и стигнем до миналогодишните The Big Wedding  (Тежка сватба), The Family (Коза Ностра) и Last Vegas (Последният ергенски запой), за Силвестър Сталоун подобно амплоа не е обичайно, но много му отива.

Хлапето (Де Ниро) и Бръснача (Сталоун) са боксьори от Питсбърг, чието съперничество е повече от яростно. Всеки има една победа срещу другия, но точно преди решаващия трети мач Бръснача обявява, че се оттегля от професионалния бокс и слага край не само на своята кариера, но и на тази на Хлапето. Всичко това се случва в началото на осемдесетте. Тридесет години по-късно двамата все още се мразят.

Това обаче няма да спре прохождащия боксов мениджър Данте Джуниър (Кевин Харт) да им направи предложение, което не могат да откажат - да се изправят отново един срещу друг на ринга. Всъщност се оказва доста трудно да убеди Бръснача. Късметът му обаче работи доста добре и той не само успява да ги накара да се съгласят, но и (не без известни усилия) да привлече доста внимание към събитието.

Има само един проблем. Бръснача и Хлапето не просто не са във форма. Те са стари. И си го знаят. Въпреки това обаче ще се подложат на яростни тренировки, екстремни рекламни кампании и още какво ли не, за да разрешат окончателно няколко въпроса, които ги глождят вече твърде много години.

Към актьорския състав на Grudge Match се присъединяват и Ким Бейсингър (Kim Basinger), Алън Аркин (Alan Arkin) и Джон Бернтал (Jon Bernthal). Резултатът е смешна, остроумна и свежа комедия, която може да се гледа повече от веднъж.

Сподели.