"Граница" на Капка Касабова стана "Книга на годината" в Шотландия

Pinterest LinkedIn +

Пътеписът "Граница" на българската писателка Капка Касабова стана книга на годината в Шотландия. Тя беше отличена с литературната награда "Saltire", съобщава изданието "The scotsman".

"Ако съществува книга, написана за нашето време, това е "Граница". Тя влиза дълбоко в и разказва как границите върху картата се затягат, след като веднъж са били отворени в края на Студената война. Тя е актуална, но и ще остане във времето заради умението на Касабова да смесва магичното, тъжното и безусловно необходимото" − такова е мнението на журито, определило победителката.

Пътеписът, който носи подзаглавието "Пътуване до ръба на Европа", беше издаден във Великобритания в началото на тази година. Той представя оригинално пътуване през времето и пространството в пограничните райони на Южна България, които някога са били като бариера за опитващите се да избягат от Източния блок. В своя сложен пейзаж авторката вплита мотиви от славянския фолклор, от древни обичаи като нестинарството, а също и митове и история, но никога не изпуска нишката на политическата трагедия, която е в центъра на сюжета. 

Капка Касабова е родена през 1973 г. и в момента живее в Шотландия. Тя е автор и на книгите "Дванайсет минути любов. История с танго", "Улица без име: детство и други нещастни случаи в България", "Вила Пасифика" и др.

Сподели.