Готови ли сте да се разделите с излишното тегло? Бърз тест в 6 лесни стъпки!

Pinterest LinkedIn +

Един мой близък приятел обича да казва, че насила можеш да вземеш нещо от човек, но насила не можеш да му дадеш. Това твърдение с пълна сила може да се приложи за здравословния начин на живот.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортният уред, който ще носите навсякъде 

В периода, в който съм достигал над 30 килограма наднормено тегло, винаги съм знаел, че час по-скоро трябва да предприема някакви конкретни действия, за да се почуствам по-добре както физически, така и психически. Въпреки искреното ми желание за промяна все не можех да постигна трайни резултати, докато не излязох от зоната на комфорт и не предприех решителни стъпки за преосмисляне на начина на възприемане на заобикалящия ме свят.

Искам да ви кажа нещата очи в очи! Няма какво да се лъжем - ако сте натрупали повече от 5 килограма наднормено тегло и вече наближавате или прехвърляте 30-те, то за да възвърнете форма, и за разлика от времето, когато сте били в началото на вашите 20, ще трябва да положите целенасочени и системни усилия.

Положението се усложнява още повече, ако имате лошия късмет да сте се изпуснали неусетно и да сте натрупали повече от 10, или да не говорим 15, излишни килограма. За ваше успокоение мога да ви кажа, че преди да вляза в норма, бях точно с 40 килограма над препоръчителното ми за възрастта тегло.

Но как да се справим с този най-голям и актуален бич, застрашаващ не само изгледа, а и здравето на съвременния човек? Да, имам предвид затлъстяването и всички рискове, които носи то.

На този етап и от позицията на човек, който е бил от двете страни на барикадата, знам, че мотивацията и дисциплината са катализаторите на промяната и задължителните фактори за успех.

Познанието и себепознанието на собственото тяло - какво представлява то като една невероятна и уникална машина, обаче, ще ви отведат до съвсем други нива на възприятие на света около вас. Всъщност, като се замисля - познанието винаги води в тази посока!

Все пак, без да навлизам в излишни детайли по темата, искам да споделя с вас няколко наистина важни неща. Ако сте стигнали да четете дотук, то определено ви се е случвало неведнъж да се взирате в огледалото и да се дразните от това, което виждате в отражението срещу вас. Имам предвид не от чертите си като човек (макар и това да е възможно), а най-вече от онези натрупани тлъстини в различни зони на вашето тяло.

Сигурен съм също, че неведнъж сте си мислили как трябва да предприемете някакви решителни действия по темата, но, за съжаление, в момента нямате достатъчното време.
Истината, обаче, е, че време има, но очевидно все още не сте напълно готови за промяната. Окей! Но как да разберем до колко сме готови? Можем ли да измерим по някакъв начин доколко имаме шанс за успех?

Предлагам ви един алтернативен метод, с който може да тествате сами нивата си на елементарна дисциплина, необходима за да преминете в зоната на здравословния лайфстайл.

Това са няколко изключително прости и "преведени" на нормален език стъпки, които лично аз тествах по пътя на моята лична промяна. На пръв поглед всичко изглежда ясно и просто като надпис "Докато смъртта ни раздели" върху кутия цигари.  Ефектът, обаче, от спазването на условията по-долу, които може и да ви се струват елементарни, повярвайте, е огромен.

Направете своя тест и оценете сами какво постигате или пропускате по скалата от едно до 6!

1. Движение 

На този етап от вашето желание за промяна дори не става въпрос за ходене във фитнес или досадно бягане на пътека. Просто ходете! Опитайте да засечете колко пъти в месеца сте ходили без прекъсване в продължение на 40 минути. Не говорим за разходка плюс заплесване по мацки или пичове в мола. Говорим за стегнато и бързо ходене, при което да ускорите леко пулса и да усетите няколко капки пот по гърба. Искам да ви кажа, че ако успеете да го правите първоначално по два пъти седмично в продължение на месец, ще установите, че тялото ви започва да реагира изключително положително, а вие ще сте минали първият тест доколко може да държите на дисциплина.

Ползи: Подобряване на сърдечната дейност, горене на мазнини, отслабване, тонус

2. Вода

Докато упражнявате вашето 40-минутно ходене, носете половинка минерална вода. Всъщност дръжте наоколо постоянно вашата половинка минерална вода и пийте по всяко време. На ден трябва да изпивате минимум 2 литра вода, дори да сте с размерите на Малечка-палечка. Вследствие на тази промяна метаболизмът ви ще започне да се ускорява, а кожата ви ще придобие вид на жив човек. Без да пиете достатъчно вода, ми е трудно да повярвам, че ще отслабнете. Защо? Интернет гъмжи от материали по темата - кликнете в Google.

Ползи: Подобрена кожа, подобрен метаболизъм, пречистване, отслабване

3. Сън

Образно казано, метаболизма ви е в оптимална форма ако си лягате малко след здрачаване и се събуждате малко преди разсъмване. Тоест точно тогава, когато се случват най-интересните неща във филма "От здрач до зори". Ясно ми е, че това с вашето лягане в 20:00 ч. трудно трудно ще се случи, но трябва да знаете, че организмът ви "топи" значително повече килограми, когато си доставяте повече сън. Ако често се прибирате след полунощ, спите по 4-5 часа или седите пред компютър, докато изчезне и последният активен в Скайп, почти ви е гарантирано, че килограмите ви ще останат същите завинаги.

Ползи: : Свежо лице, приток на енергия, хормонален баланс, отслабване

4. Късно хранене

Попитайте колегата в офиса с "любовни паласки" или с бузки като хамстер в колко часа най-често приключва с храненето вечер. Мога да си заложа ръката, че ще получите 100% отговор, че вечерята в общия случай е късна, често е обилна и още по-често е непосредствено преди лягане. Груба грешка! Тествайте волята си, като приключите това действие най-късно до 20:00 ч. Ако издържите до 23:00 ч. без да сте отишли да се взирате в хладилника (повярвайте ми, там нищо няма да се е променило от последния път), значи имате сигнал отгоре, че шансът ви да постигнете успех в личната си промяна е висок. Спрете късното хранене!

Ползи: : Подобрено храносмилане, подобрена обмяна на веществата, подобрение на хормоналния баланс, отслабване

5. Хляб

Ако сте с наднормени килограми, най-добре забравете за него. Всичко в този материал е относително, но в общия случай казуса с хляба си го представете по следния начин - всяка изядена филия директно се лепи на вашия задник или в областта на корема. Колкото "по-бял" е хлябът, толкова повече лепите в тези части. Всъщност съвременният хляб е толкова генетично модифициран продукт като цяло, че ако знаете какво ядете, най-вероятно ще ви се отяде на момента. Подобно на така нареченото "мляко" и подобно на така наречените "кренвирши от месо".

Ползи: : Подобрено храносмилане, липса на усещане за тежест в стомаха, липса на желание за дрямка след обедната почивка, отслабване

6. Алкохол

Тази графа е с презумпцията, че материалът се чете от нормални млади хора, водещи нормален и активен начин на живот. Трябва да сте наясно, че алкохолът, бирата, виното и подобни благодатни течности са висококалорични продукти. Именно защото са течности, те в общия случай доставят на тялото ви почти моментално големи количества захар и калории, а в повечето случаи и го... дехидратират. Мислете за себе си в перспектива и дългосрочно, не се поддавайте на моментните емоции и се задоволете с чашка. Ако прекалите само един ден с алкохол, може да изпратите по дяволите едноседмичния си труд от горните 5 точки и да се върнете на изходната позиция. Един вид Завръщане в бъдещето, но в обратен ред.

Ползи: Подобрена обмяна на веществата, подобрена работа на сърцето, по-хубава кожа, отслабванеАвторът е създател на веломаратона Дунав Ултра
В периода 2011-2015 г. успява да свали над 40 кг. наднормено тегло, спортувайки активно и отказвайки се от консумацията на цигари и алкохол.


Още от същия автор: 6 храни с високо съдържание на мазнини, с които ще отслабнем здравословно

Сподели.