Господин Господинов - Гепи: „The Club ще е място за качествена музика и за хората, които умеят да я ценят!”

Pinterest LinkedIn +

На 2 ноември в София отваря врати най-новият музикален клуб с изчерпателното име The Club! „Това ще е клубът на истинските музиканти, тези, които живеят за музиката", казва Господин Господинов - Гепи, който ще управлява клуба.

„Стейн студио”, което свързваме с името на Гепи, също вече се помещава в The Club. „Това не е ъндърграунд клуб и още с влизането си, всеки посетител ще усети приятелската атмосфера и перфектното обслужване” казва Гепи в ексклузивно интервю за Avtora.com.


.: Здравей, Гепи! Разкажи ни сега какво ще се случва в този нов музикален клуб?

Гепи: Ами първо стриптийз бар с жива музика и живи стриптизьорки! Майтапя се, разбира се.

Идеята всъщност е най-накрая да направим един истински рок клуб. Въпреки че мястото не е едно от най-големите, тук могат да се съберат около 150 човека и да бъдат перфектно обслужени! Доброто обслужване е едно от нещата, на които наистина държа, независимо какво ще ни коства. Защото на мен ми е писнало да ходя по някакви заведения и още от вратата да ме посрещат по неподходящ начин.

Най-важното нещо, което ще се случва в този клуб ще са групите и това те да правят истински концерти! Малко се чудя как точно да го кажа това нещо, защото преди 4-5 г. Амебата излезе в национален ефир и каза, че отваря клуб за авторска музика с индивидуален подход към всяка една група и така нататък. Значи всичките тези неща ще се случат тук с тази разлика, че тук ще се случат! Защото когато аз отидох на това място видях сцена 1.50м. на 1.50м., на която трудно се събираха 5 музиканта и на всичкото отогре пред сцената имаше огромна колона, която пречеше на 2/3 от хората в клуба да виждат нещо.


"В The Club ще свирят артисти, които са най-вече музиканти и живеят за музиката!"  

Тук сцената е доста голяма, ще бъде оборудвана с нужното осветление и озвучение, така че една група да може да си изсвири и представи нещата си по адекватен начин.

Ще има няколко екрана – един проекторен 4 метра и минимум 4 плазми вътре. Ще има и 1 плазмен екран отвън, за да са съпричастни и хората, които няма да могат да влязат в клуба. Защото аз съм категоричен, че повече от 150 човека тук няма да влязат, за да могат да бъдат обслужени добре и да се чувстват ок, да се веселят и всичко да е нормално. Отделно от това, хората които не могат да влязат ще могат да наблюдават онлайн какво се случва в клуба. На сайта ни ще е публикувана и програмата на клуба за месеца, както и архив със стари записи от изпълненията на групите в клуба.

.: Всяка вечер ли ще има концерти в клуба?

Гепи: Не. Концертите ще се правят само в петък. За мен е много важно да се наблегне на самата група, така че петък е много подходящ ден хората да излязат специално, за да послушат най-добрите наши групи, колкото и малко да останаха те в момента.

.: Как ще бъдат подбрани групите?

Гепи: Върху групите, за съжаление, аз ще проявя един авторитаризъм и тук ще свирят артисти, които са се наложили на българския пазар. Хора, които са най-вече музиканти и живеят за музиката!

Освен петъците, в които ще се правят авторските концерти, ще имаме няколко дни през седмицата, в които ще има караоке вечери! Те също ще са малко по-специални, защото ще могат да идват както хора, които обичат да пеят, така и музиканти, които се кефят да свирят кавъри за удоволствие. Нещо като джем сешъни с групарски, хубави песни. И хората, които имат желание да пеят или изсвирят такива парчета, ще могат заявят това на сайта ни предварително. Ще има осветление, ще има визии – всичко ще е добре подготвено като за истински концерт!


"Сцената ще разполага с необходимото озвучение и осветление, за да може артистите да представят музиката си по адекватен начин!"                           

А между другото, ще има и фейс контрол. Нямам нищо против хората, които са излезли да се напият и даже не знаят къде се намират, но просто няма да го правят тук. Тук ще бъдат привлечени хора, които се кефят на музиката, за да може и самите групи да се кефят да изнасят концертите си. Всеки един от тази публика ще е дошъл да слуша специално тази група и следователно ще има специално отношение към него. Въобще, има нужда от всякакви клубове, но този клуб ще е за хора, които се кефят на хубавата музика. Държа да подчертая, че това в никакъв случай не е ъндърграунд клуб! Може да е всичко друго, но не и ъндърграунд! Това е място за клубна музика за хора, които са истински фенове на музиката и искат да чуят един камерен лайв! Има места за 150 човека, ще бъдат обслужени перфектно и за тях свирят най-добрите български музиканти! Може би ще има и недоволни от факта, че ще има фейс контрол, но това е положението – политика на заведението!

.: А ти самия мислиш ли да се качваш на сцената?

Гепи: Естествено, как няма да се качвам! Това е върховното удоволствие!

.: Кои ще са първите музиканти, които ще свирят в клуба?

Гепи: Ще поканя много известни мои приятели музиканти и всеки от тях ще удари по едно парче. За сега не са потвърдили всички, които поканих, за това мога със сигурност да кажа, че при всички положения аз ще пея, Вики също, Гриша и Коцето от Портокал, и Емо и Любака от ПИФ са четиримата музиканти, които ще свирят и също ще изпеят една песен. Въобще много хора съм поканил и се надявам да дойдат. Но общо взето всички сме се наплашили доста от така наречената „българска сцена” – навсякъде ни е калпав звука, навсякъде е кофти сцената, навсякъде се чувстваме пълни селяци и естествено е, всеки да се дърпа в първия момент. Но аз съм сигурен, че като ударим по едно парче в новия клуб, ще се надпреварваме кой да се качи пръв на сцената!


"В новият рок клуб могат да се съберат 150 човека и да бъдат обслужени перфектно"

.: Това ли е причината и самите музиканти да се отдръпнат от сцената – факта, че се чувстват некомфортно на сцена с непрофесионален звук, осветление и всичко останало, което прави един концерт истински?

Гепи: Да, до голяма степен е това - така наречените клубове. Това е може би една от най-големите причини, реализирали така нареченото падение на българската музика. Всички музиканти бяха принудени да влязат в кръчмите поради различни причини. Част от тези музиканти въобще не ставаха за това нещо и естествено подбиха цената на групите, които наистина могат да свирят. Така се получи тази пълна нелепица, която продължава с години. Тия бирени фестове също объркаха представата за концерт и музикантите, които свирят там в повечето случаи правят редица компромиси. Все още се правят някакви набедени партита и все още музикантите ни взимат неадекватни пари, за това което правят. За това нямаме и звезди – защото те не могат да си позволят да бъдат звезди. Когато в един бизнес няма пари – бизнеса е скапан. Когато има пазар и пари, нещата се надграждат. Гледай какво става при Пайнер...

.: Май Пайнер продължават да са пример за всички, занимаващи се с музикалната индустрия в България...

Гепи: Естествено, че са пример. И за това сме виновни както ние музикантите, така и вие журналистите. И резултатът е факт – артистите на Пайнер са достатъчно обсъждани и купувани. Нашият пазар е по-свит и трябваше да бъде подпомогнат от правителство, от старите музиканти, от държавна политика дори – лобиране, подкрепа.

.: Доколкото разбрах и "Стейн студио" вече се помещава в клуба, така ли е?

Гепи: Да. Отдавна исках да имам едно такова помещение, което да отговаря на условията за аудио записи и едновременно с това да се използва за живи участия. Така че това е един добър момент, в който се реших да я направя тази крачка.

.: Все още продължаваш да помагаш и на нови групи. Разкажи ни за Macrophone – една от новите банди, с които си се заел сега?

Гепи: Ами Macrophone са една много интересна група. Свързаха се с мен и първоначално искаха да записват албум. Донесоха си демото и аз реших да им помогна, щото както обикновено се случва, и на тях им се бяха провалили уговорките със спонсора. Интересна банда са и също ще свирят в клуба към края на ноември. А преди това ще пуснат парче и клип.

.: Ти се занимаваш с толкова много неща – свириш, пееш, продуцираш, записваш, режисираш, продуцираш – кое ти доставя най-голямо удоволствие всъщност?

Гепи: Честно да ти кажа, най-голямо удоволствие ми доставя да свиря! Но уви не ми се отдава често. Всичко останало, свързано с музика, също ми доставя голямо удоволствие – няма как да е по друг начин.


"Работата на музиканта е да твори и да възпитава!"

.: Преди време в едно интервю и във връзка с нелегалното пиратство, беше казал, че е „много по-важно да се справим с лошия вкус на българите към музиката, отколкото с нелегалното пиратство”. Още ли мислиш така – не се ли промени вкуса към добрата музика?

Гепи: Продължавам да твърдя същото! Имам много приятели, които са спрели да слушат българска музика, не ходят по клубове и така нататък, точно поради факта, че повечето български музиканти правят своята музика така, че да може тя да се хареса на по-голям кръг от хора и да се продава повече. Което не е нормално и докато се случват така нещата, пазара ни ще е в това положение. Музиканта е тук за да твори и да възпитава, а не да се нагажда!

Така логично се обърква и музикалния бизнес – първо трябва да се появят качествени музиканти, за да започнат да ги продуцират качествените продуценти.

.: В момента повечето артисти вярват, че създавайки си собствен лейбъл се преборват с липсата на тези продуценти!

Гепи: Точно това е голямата грешка на българския бизнес – „аз мога всичко!”. Не става така – ако искаш да си 100% музикант, си музикант и това е! До теб трябва да има един 100% продуцент и нещата тръгват. Като казвам продуцент не говоря за финансирането – говоря за човека, който ще облече в една подходяща дреха това, което ти правиш и ще го продаде! За такива продуценти и екипи говоря! Нещата много отдавна не са само музика, а музика с голяма опаковка!

.: Какво стана с Евровизия? Имаш ли планове да се появиш отново в конкурса?

Гепи: Не. Идеята ми, когато участвах в Евровизия, беше да призова по-нормални хора да участват в този конкурс, за да не се излагаме пред Европа. Парчето "A matter of time" не го написах специално за Евровизия - направих го за кеф. Тогава говорих с кой ли не да си даде парчетата, за да няма такива недоразумения, каквито виждаме в началните етапи на конкурса, но не стана. Май направих голяма грешка, че въобще тръгнах да се занимавам с това. 

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.