Горан Брегович и балканската музика – романтика, от която кръвта ти завира

Pinterest LinkedIn +

На 19 декември 2015 г. Горан Брегович гостува в Русе със своя "Оркестър за сватби и погребения" и кръвта на над 5000 души кипна в ритъма на балканската музика.

Хората казват, че на Балканите винаги враждуваме, винаги сме едни срещу други, но музиканти като Брегович успяват да докажат, че се обединяваме лесно около музиката. При това не само около тукашната.

Концертът в крайдунавския град беше подгряван от група "Попокатепетъл", които свириха пред почти пълна зала. Музикантите представиха серия от кавъри, изпълнени с много хъс. Въпреки по-различния стил (I Feel Good, Let Me Entertain You и др.) те се справиха със задачата да "подгреят" публиката за ритмите на "Оркестър за сватби и погребения".

Брегович изгря с рок групата Bijelo Dugme в Югославия преди над 30 години, а впоследствие стана и супер звезда с музиката си към филмите на Емир Кустурица. В рамките на няколко години двамата създадоха класики като "Циганско време", "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта" – всеки филм със своя собствена уникална атмосфера и музика. 

Магията се крие в това, че той много умело улавя най-романтичното, най-мелодичното в балканската музика и в циганските ритми. С времето различни творци го обвиниха в плагиатство, за което той коментира, че наистина е заимствал мелодии от балканската музика с идеята да я популяризира. Но в крайна сметка – ако всички са доволни от теб, значи не правиш нещо както трябва.

Истината е, че докато слушахме концертни изпълнения от албума му Champagne For Gypsies, примесени със стари обичани парчета, си мислех как ето ТОВА е балканската музика. Тази балканска музика, която всички любители на чалгата трябва да имат предвид, като казват: "Тази музика е в корените ни и в сърцата ни".

Именно тези ритми са се изграждали в продължение на векове тук, където се пресичат пътищата на три континента и всеки оставя по нещо в културата ни.

Публиката също показваше, че знае и оценява това – всички пяха и танцуваха с ритъма на музиката, а с него се клатеше и цялата зала. Мелодиите свалиха всички граници, поставени от държавата и политиците, а не от хората. Защото в крайна сметка ние искаме просто да сме заедно и да се забавляваме. Именно като такава описва циганската музика Брегович.

Въпреки че това беше не второ или трето, а поредно гостуване на артиста в България, шоуто определено беше на супер ниво. И музиката звучеше толкова близка и традиционно обикновена, че от нея те побиват тръпки. По хубавия начин!

Сподели.