Google почита "Бащата на Мъпетите" Джим Хенсън

Pinterest LinkedIn +

На 24 септември 1936 година в Грийнвил, щата Мисисипи - градче с население, съизмеримо с това на Кърджали или Монтана, се ражда Джеймс Мори Хенсън (Jim Henson) - "Бащата на Мъпетите", най-прочутият кукловод и майстор на кукли в историята.

В близо 40-годишната си кариера, която приключва през 1990 година със смъртта му от ненавременно диагностицирана стрептококова инфекция, която поразява белия му дроб, Джим Хенсън участва като кукловод и майстор на кукли в хитови телевизионни шоу програми като Sesame Street и The Muppet Show, както и филмите The Muppet Movie и The Great Muppet Caper, като създава уникалните персонажи за фентъзи продукции като Fraggle Rock, The Dark Crystal и Labyrinth.

Той е едва 28-годишен, когато снима късометражната комедия Time Piece, която му донася номинация за Оскар. Между 1977 и 1992 година получава 5 номинации за BAFTA, спечелвайки наградата два пъти – за "Най-оригинална ТВ програма" (за The Muppet Show) и за "Най-добра детска игрална програма" (за The Storyteller: Greek Myths), както и още 20 номинации за Emmy. Отличен е 9 пъти, а още през 1974 г. спечелва Emmy за новинарски и документални програми (News & Documentary Emmy Awards) за изключителни постижения в програмите за деца за Sesame Street, която споделя с останалите кукловоди от шоуто.

Първият му ангажимент в телевизията е от 1960 година, когато получава предложение да създаде куклите за петминутното куклено шоу Sam and Friends по WRC-TV. Персонажите от това предаване се явяват прототипи на Мъпетите, в това число на най-известния от тях – Жабокът Кермит.

Същите тези герои, любими на поколения деца (и възрастни) от цял свят, отново ще премерят сили с холивудските звезди, без да броим плеядата такива, концентрирана в актьорския състав на лентата, в края на ноември 2011 г., участвайки в мегапродукцията The Muppets на Джеймс Бобин и Джейсън Сийгъл.

Мила Кунис, Селена Гомес, Ейми Адамс, Зак Галифианакис, Джак Блак, Рики Джервей, Били Кристъл и Кати Пери са само част от знаменитостите, партниращи на Кермит, Гонзо, Фози и Мис Пиги, както и Лайза Минели и Упи Голдбърг, които са единствените от целия актьорски състав, участвали и друг път в Muppet продукция – Минели в The Muppet Show през 1979 г., а Голдбърг – в Muppets Tonight през 1996 година.


Сподели.