Google Pixel – ще победи ли iPhone на собствената му игра?

Pinterest LinkedIn +

Двойката нови телефони на Google поставя началото на нова епоха на пълен контрол и тясна интеграция на хардуер и софтуер. Звучи ли ви познато?

Сбогом, Nexus. Здравей, Pixel. По време на своето представяне снощи Google анонсира двойката си нови телефони, с което постави края на една епоха в хардуерните си усилия и даде сигнал за старта на нещо ново и много вълнуващо. Pixel и Pixel XL са създадени специално за да отразят променящите се приоритети на компанията. И ако това, което видяхме снощи, е някаква индикация, новата посока е и доста интересна.

На външен вид двата телефона не са особено атрактивни, но не можем да не се чудим дали точно това пък не е била целта на Google – не е трудно да гледаш на Pixel и Pixel XL като на едно бяло платно, призвано да даде възможност на новата софтуерна визия на компанията да блесне.Всичко по апаратите изглежда изпипано – от красивите AMOLED екрани до 4-ядрения процесор Snapdragon 821, подпомогнат от 4GB RAM памет. Като цяло Pixel и Pixel XL имат повече от достатъчно чиста мощност, за да задоволят претенциите и на най-мнителните потребители. Добавете към това максимално изчистения Android 7.1 и изключителната камера и получавате телефони от най-висок клас.

Софтуерът впечатлява с доста визуални и функционални промени, групирани около нови функции като Google Assistant и шлема за виртуална реалност Daydream. Той представлява доста компактна и олекотена джаджа, която ще струва само 80 долара. Освен това видяхме още новия медиен плейър Chromecast Ultra, който предава към телевизора съдържание с високо качество от смартфон, таблет или ноутбук, като също така стриймва от различни онлайн услуги като Hulu, Pandora, Spotify и др. Google представи и нов рутер на име Google Wifi, който поддържа лесната връзка на няколко устройства за осигуряване на подобрено безжично покритие. И двете джаджи ще работят с телефоните Pixel.

Pixel и Pixel XL са първите телефони, в които е вграден дигиталният помощник Google Assistant. Активирайте го, като задържите Home бутона, след което можете да започнете разговор. Сравненията със Siri са неизбежни – виртуалният асистент може да ви набави полезни данни, да поръча кола от Uber и да ви помага в ежедневието благодарение на дълбоката интеграция с всички услуги на Google. Най-важното е, че всичко това става изключително лесно и просто работи.Преди копия от новите телефони да се появят за ревю ще мине още малко време, но до момента има много неща, които ни вълнуват. Освен че добавят някои адски полезни софтуерни функции и камера, която спецовете вече побързаха да обявят като най-добрата на пазара, Pixel и Pixel XL представляват изключително важна крачка в опита на Google да постави под свой пълен контрол процеса на производството на телефоните от начало до край. Да, техническата изработка отново е поверена на верния партньор НТС, но логото или името на тайванската компания не присъстват никъде.

Пълният контрол означава още по-плътна интеграция на софтуера и хардуера и – дори още по-важно – свободата да се вкарват иновации и нови и дори неочаквани функции без компромис или ограничение.

Казват, че ако не можеш да победиш конкурента с това, което предлагаш ти, добър подход е да го направиш, опитвайки се да го подкопаеш в това, в което е силен самият той. В този смисъл Google направи ход, който изглежда като запазена марка на Apple, поставяйки под шапката си хардуерното производство и софтуерната платформа.

Някой би побързал да изтъкне, че по този начин интернет гигантът ще изгуби облика си и ще се превърне в копие на Apple, но това не е така. Никоя компания с ресурсите, маркетинга и визията на Google, която е проникнала толкова много в ежедневието ни, не може да се обезличи. Точно обратното – получаваме една изпипана стратегия, но със запазената марка на Google. Бъдете сигурни: Pixel и Pixel XL са пълни с потенциал и те са само началото!

В обобщение – Google представи накуп следните продукти и услуги:

Pixel - двойка смартфони от най-висок клас
Daydream View - шлем за виртуална реалност 
Chromecast Ultra - стрийминг джаджата
Google Home - домашен асистент 
Google Wifi - "умният" рутер 

Сподели.