Гол! (Goal!)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 117'
Режисьор: Дани Кенън
Сценарий: Майк Джефрис, Ейдриън Бътхарт
Участват: Куно Бекер, Алесандро Нивола, Анна Фрайл, Стивън Дилейн, Зинедин Зидан и други
Спортна драма, със субтитри, английски

Винаги е приятно, когато киното и някой от обичаните световни спортове обединят усилия и направят спектакъл, който носи характеристиките и на двете страни. Филмът “Гол!” е съвместна продукция на ФИФА, Висшата английска футболна лига и американското студио Буена Виста. Режисиран от Дани Кенън (“Съдия Дред”, “Финикс”), “Гол!” е драматична приказка за премеждията на един обикновен младеж, който преследва голямата си мечта - да стане футболист. И нищо няма да го спре да я постигне. Допълнителна тежест във филма вкарват с участието си и истински футболни звезди като Дейвид Бекъм, Зинедин Зидан, Раул, Алън Шиърър и Патрик Клуиверт.

Сантяго Мунез (Куно Бекер –“Лусия”, “Номад”) е обикновен младеж от мексикански произход, който живее в покрайнините на Лос Анжелис с мечтата си как един ден ще стане голям футболен играч. Неговият баща по всякакъв начин се мъчи да му избие от главата тези “глупости”. Целта на стария Мунез е сина му да работи пълноценно в семейния бизнес.

Един ден при обикновен местен мач съдбата среща Сантяго с Глен (Стивън Дилейн – “Часовете”, “Крал Артур”), който е бивш играч на английския футболен клуб Нюкясъл. Виждайки потенциала на момчето, той успява да го убеди да замине заедно с него в Англия, където да мине на проби. Всичко се нарежда  добре, но когато Сантяго започва да тренира, се сблъсква с истински футболни играчи и нещата се оказват много по-трудни. Въпреки това той е амбициран и подкрепян от съотборниците си да докаже на треньора им Ерик (Марсел Юрес – “Войната на Харт”, “Интервю с вампир”), че има потенциал и огромно желание да играе в Нюкясъл.

Въпреки че му е даден шанс, Сантяго се измъчва от разни въпроси:  Дали ще успее да се докаже пред баща си? Дали ще се наложи в отбора? Плашат го и чувствата, които изпитва към лекарката на отбора Роз Хармисън (Анна Фрайл - “Фатален срок”). Намесва се и плейбоят на отбора, централният нападател Гевин Харис (Алесандро Нивола – “Лице назаем”, “Джурасик Парк 3”), който чувства, че Сантяго е заплаха за него и трябва да му бъде попречено да се наложи в отбора.

Успехът на продукцията накара продуцентите на филма да се заемат с продължението, което ще проследява развитието на Сантяго, вече преминал в отбор като Реал Мадрид. Как е станало това ще разберем през 2006 г. под режисурата на Джейми Колет-Сера (“Къщата на восъка”).

Официален сайт: http://www.goalthemovie.com

 

Сподели.