Gangster Squad, или брилянтен актьорски състав като формула за успех

Pinterest LinkedIn +

Ако прибавите към Ема Стоун (Emma Stone), Райън Гослинг (Ryan Gosling) и Шон Пен (Sean Penn) атмосферата на Лос Анджелис от началото на петдесетте години, няколко зрелищни престрелки, една любовна история, няколко трогателни сцени и изобилие от красиви костюми, резултатът ще е Gangster Squad (Гангстерски отдел). Лентата може и да напомня на няколко други и да не блести с особена оригиналност, но определено е крачка напред за режисьора си Рубен Флайшър (Ruben Fleischer).

Няма да сравняваме Gangster Squad с филмови класики, нито ще търсим прилики и разлики с други ленти в същия жанр. Повечето от вас вероятно сами ще направят паралел между филма на Флайшър и останалите гангстерски произведения, които са гледали.

Престъпният свят от началото и средата на ХХ век е вдъхновение за много режисьори, а резултатът са ленти като The Untouchables (Недосегаемите) на Брайън Де Палма (Brian De Palma), Public Enemies (Обществени врагове) на Майкъл Ман (Michael Mann) и хитовия сериал на HBO Boardwalk Empire (Престъпна империя). Три колкото различни, толкова и подобни примера, всеки притежаващ собствени качества, но и с една безспорно обща черта - изключителен актьорски състав.

Така че няма нищо изненадващо, че Флайшър залага на успешно изпитани методи и на актьорски състав, който сам по себе си е достатъчен, за да предизвика интерес към лентата.

В Gangster Squad действието се развива през 1949 година в Лос Анджелис, което до голяма степен е определящо за цялостната визия на лентата. В нея мрачните и жестоки сцени са значително по-малко от онези, които са изпълнени с красотата, светлините и елегантността на нощния град или с очарованието на предградията.

На фона на красивия град безскрупулният мафиотски бос Мики Коен (Шон Пен) придобива все по-голяма власт. Коен не само е сложил ръка на всяка незаконна дейност в града, но и буквално е купил половината полиция и политици.

Това съвсем не допада на шефа на полицията в Лос Анджелис Паркър (Ник Нолти), който е принуден да действа, пренебрегвайки правилата. Понякога единственият начин да победиш противника е като използваш неговите методи.

Паркър натоварва сержант Джон О'Мара (Джош Бролин) със задачата да създаде малък отряд от полицаи и да съсипе бизнеса на Коен, защото никой не би свидетелствал срещу него и няма друг начин да бъде спрян. О'Мара започва война, в която целта буквално оправдава средствата.

Шон Пен (Sean Penn) се превъплъщава в Мики Коен. Ролята му (а и визията му) е доста различна от тези в донеслите му "Оскари" Mystic River и Milk, но въпреки това му отива.

В Gangster Squad Пен не за пръв път си партнира с Джош Бролин (Josh Brolin), който е номиниран за "Оскар" за ролята си в Milk. Повечето от вас вероятно свързват Бролин и с ролите му в други хитови ленти като American Gangster и True Grit на братята Коен (Ethan Coen, Joel Coen).

Звездният актьорски състав на Gangster Squad е допълнен от Райън Гослинг (Ryan Gosling), познат на кинофеновете с ролите си в Blue Valentine, Drive, The Ides of March и The Place Beyond the Pines и прекрасната Ема Стоун (Emma Stone). Стоун също не за първи път си партнира с Гослинг - виждали сме ги заедно и в романтичната комедия Crazy, Stupid, Love. Освен това не за първи път се снима във филм на Рубен Флайшър - на нея е поверена една от главните роли в комедията му Zombieland.

Всъщност, определяйки Gangster Squad като крачка напред за Флайшър, не искаме да кажем, че Zombieland е слаб филм. Именно хорър комедията привлича вниманието на феновете и критиката към младия режисьор. Фактът, че е избрал третият му филм да е в напълно различен жанр от първите два обаче, определено е положителен.

Кога и къде можете да гледате филма>> 

Сподели.