Galaxy NX – малка стъпка за Samsung, сериозна стъпка напред за цифровите фотоапарати с Android

Pinterest LinkedIn +

Един малко известен факт от историята на Android е, че първоначално тя е разработена за управление не на мобилни телефони, а на... цифрови фотоапарати. Така че въпрос на време беше нещата да си дойдат по местата и да видим съвременни дигитални камери, използващи операционната система на Google. Особено активни в това отношение са Samsung, които, понеже са компания, чийто основен бизнес не е свързан с фотографията, често си правят експерименти с някои от нейните канони – просто защото могат.

След Galaxy Camera, която на практика си беше point and shoot фотоапарат, работещ с Android, корейският гигант явно реши, че е време за следващата логична стъпка напред. Резултатът е новият Galaxy NX – първата по рода си компактна камера със сменям обектив, управлявана от Android 4.2 – Jelly Bean.

От дизайнерска гледна точка Samsung са подходили съвсем разумно – съчетавайки множеството безспорни предимства и високото качество на изработка, типично за NX бранда компактни (CSC) камери, с лекотата на управление и модифициране, предлагана от Android.

Galaxy NX например използва същия висококачествен 20.3-мегапикселов APS-C сензор, който ще намерите и в по-традиционните CSC с марката на компанията. За разлика от тях обаче на гърба на NX няма да намерите друго освен огромен сензорен дисплей с диагонал от 4.8 инча – доста по-солиден от този на масата съвременни дигитални камери.

С негова помощ са реализирани и повечето функции на апарата, като по тялото му ще намерите много малко физически бутони: този за активиране на затвора, един за активиране на видеозаписа и малко копче за включване на вградената светкавица.

За сметка на това фактът, че камерата използва масова мобилна ОС, ви дава достъп до огромно количество от вече съществуващи и евентуални бъдещи фото апликации, с които можете да се забавлявате. В комбинация с вградените Wi-Fi и 3G/4G модули за безжична връзка, правещи споделянето на заснетите кадри лесно и бързо, Galaxy NX има потенциала да се превърне в истински хит сред мейнстрийм фотографите.

От една страна тя ви предлага значително по-високо качество за заснемане на цифрови изображения и видео, както и гъвкав контрол от артистична гледна точка (креативни филтри, сменяеми обективи, ръчен и полуавтоматичен контрол на експозицията). От друга - с приложения като Instagram и подобните му ще можете да редактирате и споделяте веднага всяка снимка или видеоклип с вашите приятели в социалните мрежи или през YouTube.

Накратко: Galaxy NX е още една добра идея на Samsung и доста интересен експеримент за всички фенове на Android. Наистина любопитно ще бъде дали и други компании ще последват примера на корейците в тази посока – така, както направи например традиционна "фото компания" като Nikon след анонса на Galaxy Camera.


Сподели.