Free Birds - свободомислещи пуйки срещу традициите

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-хубавите качества на анимацията е, че в нея всичко е позволено. Така че сбогувайте с Деня на благодарността, защото няколко много забавни пуйки са твърдо решени да не бъдат повече част менюто.

Денят на благодарността, познат още като "Деня на пуйката", е онзи традиционен американски празник, чиято  основна цел е изразяването на благодарност за всичко, което имате в живота си. Традиция колкото с религиозни, толкова и с исторически корени, добре позната на всеки, докоснал се по някакъв начин до американската култура и празник, вдъхновил много филми.

Прекрасната традиция, която със сигурност сте виждали в поне един от любимите си сериали, може да бъде тълкувана колкото като идиличен семеен празник, толкова и като повод за поредица от забавни недоразумения, но досега не я бихме виждали в светлината, в която я представя Free Birds (Свободни птици). Празничната трапеза неминуемо губи своето очарование, ако трябва да си основното ястие на нея.

Именно това се опитва да обясни на събратята си и основният персонаж на Free Birds - пуякът Реджи. Той е малко страхлив, доста различен от останалите и много по-умен от тях, затова изобщо не се вписва сред другите пуйки във фермата, в която живее. Дори след като разбират, че Реджи е прав и хората наистина ги отглеждат, за да ги ядат, пуйките не проявяват особена солидарност към него.

Реджи обаче има късмет, защото вместо да стане основно ястие, както очаква, той се оказва "помилваната пуйка" и спасен от изяждане от самия президент на САЩ. По-точно от неговата дъщеря, енергично и изненадващо наблюдателно хлапе. Така Реджи открива радостите на спокойния живот - пица и телевизия. За съжаление обаче не успява да им се радва дълго.

Точно когато започва да свиква с охолството в президентската резиденция, Реджи е "отвлечен" от Джейк - ексцентричен пуяк с тайна мисия, който го въвлича в истинско приключение. Целта на Джейк е да се върне назад във времето до първия Ден на благодарността и да спаси всички пуйки, променяйки традицията, която ги е превърнала в част от менюто. А Режди е много важна част от плана, въпреки че определено би предпочел да не е така.

Забавните двойки противоположни един на друг основни персонажи отдавна не са привилегия само на игралните комедии и това, че създателите на Free Birds залагат именно на такава двойка, не е изненадващо. Реджи и Джейк са особено очарователни и заради факта, че в оригинал са озвучени от Оуен Уилсън (Owen Wilson) и Уди Харълсън (Woody Harrelson) - и двамата добре познати с комедийния си талант.

Режисьор на Free Birds е Джими Хейуърд (Jimmy Hayward), когото повечето от вас вероятно свързват както с анимации като Toy Story (Играта на играчките), Monsters, Inc. (Таласъми ООД) и Horton Hears a Who! (Хортън) - първата лента, която режисира, така и с игралния Jonah Hex. С Free Birds Хейуърд се връща към анимацията и успява да съчетае забавното със сериозно послание, без да става излишно поучителен.

Очарованието на Free Birds се дължи колкото на симпатичните персонажи, толкова и на тънката ирония към американските история, традиции и съвременност. Така че определено си заслужава да отделите малко време за тази епична, макар и анимационна, пуешка битка, защото със сигурност ще успее да ви разсмее.

Сподели.