"Фокус" - Уил Смит и Марго Роби по стъпките на великите измамници

Pinterest LinkedIn +

Холивуд отдавна е изградил романтичен образ на филмовите измамници - чаровни и бързи, лоши, ако се замислим, но всъщност готини и симпатични. Е, почти нищо от това не се променя и във Focus (Фокус), което обаче не е причина да не се насладим подобаващо на новата лента.

Драмата с елементи на комедия идва от режисьорите на I Love You, Phillip Morris (Обичам те, Филип Морис) и Crazy, Stupid Love (Оглупели от любов) - Джон Рекуа и Глен Фикара. 

Историята преплита живота на изпечен измамник в лицето на Уил Смит и много добра, но неопитна в кражбите жена, изиграна от Марго Роби. През целия филм те лъжат нищо неподозиращи жертви, лъжат зрителя, а в крайна сметка лъжат и себе си. 

Focus е един от първите добри филми, които гледаме през 2015 г. след поредица от изключителни провали като например 50 Shades of Grey (50 нюанса сиво) и Mortdecai (Мордекай).

Първите асоциации, които много киномани правят с този жанр, са свързани със знаменитата Банда на Оушън - независимо дали сте фенове на оригинала от 1960 г. или на модерния вариант с Джордж Клуни и Брад Пит. И Focus черпи вдъхновение от тях, но не с пълни шепи.

За разлика от "бандитската трилогия", лентата на Рекуа и Фикара залага повече на драмата и романтиката. Персонажите не разкриват истинската си същност, заради което не можеш да видиш истинските им лица. Това, разбира се, далеч не е лошо, а и на филма не му липсват забавните и напрегнати моменти. 

Кастът на продукцията може да се отбележи като първокласен - Уил Смит и Марго Роби начело, наред с Родриго Санторо, Джералд Макрейни и Ейдриън Рамирес. 

Двамата главни актьори са перфектна двойка на екрана - харизматични са и е трудно да не ги харесаш. Все пак говорим за Свежия принц от Бел Еър и Дукесата от The Wolf of Wall Street (Вълка от Уолстрийт). А и да не забравяме, че двамата ще продължат с магията си и в друг филм - Suicide Squad по комиксите на DC Comics.

Докато помежду им има безспорна химия, обаче, от такъв филм всеки очаква по-малко драма и повече забавни, заредени с енергия сцени. Такива има в изобилие в началото, но доста по-малко във втората част на лентата. 

Да, не трябва да забравяме, че филмът не следва класическата хронологична последователност на действието - във Focus виждаме първа част и втора част, разделени от доста голям период от време помежду си. И да искаме, не можем да избягаме от чувството, че гледаме два различни филма. 

Втората половина от драмата прилича на дългоочаквано продължение на първата - Focus 2. Опитва се да бъде по мащабна, с по-грандиозен план за своите герои. Обаче се оплита в собствените си конци. Разбира се, забавните моменти ги има и ако историята не се взема прекалено насериозно, има качествата да ви остави с добро впечатление след края си. 

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Тъй като филмите от жанра напоследък не са в изобилие, има голяма вероятност Focus да се сдобие с продължение. Основата е положена и има накъде да се развива, какъвто е случаят и с Now You See Me (Зрителна измама), например. Дали създателите на филма ще поемат отговорността, обаче, винаги е под въпрос… 

Сподели.