"Феникс" полетя към Марс

Pinterest LinkedIn +

NASA изстреля към Марс роботизираната сонда Phoeniх. Целта на апарата е да установи дали условията на Червената планета позволяват развитието на микроорганизми, както и какъв е химическият състав на водата там.

Проектът е замислен още през 2003 г. като за осъществяването му са изразходвани близо $420 милиона. Освен САЩ в начинанието от международна величина се включват Германия, Канада и Швейцария. Апаратурата на сондата включва механична ръка, камера, която да предава качествени изображения от повърхността на планетата, както и техника за термален и газов анализ.

Phoeniх трябва да достигне  Марс на 25 май 2008 г., като за първи път човешки апарат ще се приземи в близост до полярните шапки на планетата. Към корпуса на сондата е прикрепено DVD с най-известните произведения на научната фантастика, касаещи Марс. Сред тях са "Война на световете" на Хърбърт Уелс и "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри.

Резултатите от мисията на  Phoenix са важни за бъдещата колонизация на Червената планета, тъй като се смята, че от цялата слънчева система тя е най-подходяща за живот след Земята. Междувременно съвместен проект на руската и китайската космически агенции предвижда изстрелване на роботизирана сонда тип "бъги" към еднa от двете луни на Марс - Фобос - през 2009 г.

Сподели.