Fatboy Slim: Сцената и славата взеха своето от тялото ми, но не и от душата ми!

Pinterest LinkedIn +

През 2012 г. роденият преди 48 години в югоизточен Лондон Норман Кук записва 31-вата година от старта на своята забележителна кариера. Имайки повече от половин дузина артистични имена и различни проекти, името на Кук се свързва най-вече с неговото най-успешно в комерсиално отношение, еднакво известно по цялото земно кълбо амплоа – това на Fatboy Slim, сред чиито най-големи хитове са Weapon of Choice, Praise You, The Rockafeller Skank и IDM класиката Right Here Right Now.

Кой е Норман Кук и как се чувства днес – точно два месеца преди да пристигне в България за своето парти в рамките на фестивала Elevation 2012, англичанинът сподели от първо лице с Avtora.com в присъщия си откровен, жизнерадостен и на моменти провокативен тон.

Avtora.com: Как намирате въздуха по нашите географски ширини? Не са ли източноевропейските клъбъри най-яките в света?

Fatboy Slim: Тук действително се усеща една по-различна страст и източноевропейските клъбъри са по-малко сдържани. А дамите са по-красиви!

.: Какъв ще е следващият ви албум? Ако е с оригинални тракове, кои артисти бихте привлекли за записите му?

Fatboy Slim: Все още съм на етап планиране... Ако знаех какво е следващото нещо, което искам да направя, щях вече да съм го започнал. Междувременно се концентрирам върху диджейската си кариера...

.: Преди години казахте, че предпочитате големите партита в чужбина пред това да се затворите в студиото. Така ли се чувствате и сега?

Fatboy Slim:
Определено, все така съм в парти режим, не в студиен!


.: Какъв е най-странният външен вид, в който сте се появявал на сцената?

Fatboy Slim: Този на балерина - пчела, с който излязох на сцената на Lost Vagueness, фестивала Гластънбъри. Вижте сами (виж под текста).

.:  Хитът ви с Freak Power - Turn On, Tune In, Cop Out - бе кажи-речи задължително присъствие в сетлистите на българските клубни банди. Какво се случи с този ваш проект?

Fatboy Slim: Ние никога не сме се разпадали, аз просто бях погълнат от проекта Fatboy и след няколко години на останалите им дойде до гуша да ме чакат да намеря време да напишем парчетата за следващия ни албум. Те все още свирят от време на време без мен...

.: А с Brighton Port Authority? Планирате ли да издадете втори албум?

Fatboy Slim:
Така мисля, но като се има предвид, че първият албум ми отне около 15 години, не бих ви посъветвал да започнете да тръпнете от нетърпение!

.: В течение ли сте на конфронтацията между Paul van Dyk, Deadmau5 и Мадона във връзка с прокламацията й за употребата на екстази по време на Ultra Music Festival? Имате ли отношение към казуса?

Fatboy Slim: He ставаше дума за екстази, а за MDMA (Molly). Според мен, по-тъжното в случая бе нейният жалък опит да извлече дивиденти от денс събитие, нямащо нищо общо с нея, само и само да направи безсрамна реклама на новия си албум.

Мадона фокусира цялото медийно внимание върху себе си, вместо да го получат диджеите и артистите, работили здраво, за да вземат участие във фестивала.

.: David Guetta отне короната на Armin van Buuren, ставайки DJ No. 1 в света в класацията на DJ Mag. Според вас, какво постигна той като артист, за да успее да преодолее тази толкова жестока конкуренция?

Fatboy Slim: 
David е великолепен диджей, който е наясно какво точно прави и показва най-доброто от себе си точно сега. Неговият стил подхожда на много вкусове, не само на феновете на транса, може би?

.: Подобно на Боб Дилън, вие обединявате много различни въплъщения, самоличности, Аз-ове и пр., така е нали? Колко са те на брой и какво означават за вас техните имена? Ако трябва да изберете актьорите, които биха влезли в техните роли в биографичен филм (подобно на I'm not there, бел. а.), кои ще са те?

Fatboy Slim:
Мисля, че Кийфър Съдърлaнд би бил перфектният избор. Не знам в колко различни превъплъщения би му се наложило да влезе.

Регистрирал съм хитове в Top 40 с 8 различни псевдонима, но има и много други, които се крият зад ъгъла...

Fatboy Slim е този, който ме изразява най-добре. Pizzaman е псевдонимът, с който Джойс Девънпорт нарече Капитан Франк Фурило в телевизионния сериал Hill Street Blues (въпросната Девънпорт е героиня от същото шоу, излъчено в периода 1981-1987 г., в чиято роля участва Вероника Хамъл, а Pizzaman е псевдонимът, под който Норман Кук издава хаус албума Pizzamania през 1995 г., съдържащ UK Top 40 хитовете Trippin' on Sunshine, Sex on the Streets и Happiness, бел. а.).

.: Възможно ли е за един световноизвестен DJ да има стабилна връзка, семейство и какъв е ключът към успеха на този фронт?

Fatboy Slim:
Защо не? Ние пътуваме най-често през уикендите, така че аз съм си у дома от понеделник до петък, бидейки съвестен съпруг и баща.

На рок бандите им се налага да са далеч от домовете си в продължение на месеци, докато диджеите могат да са със семействата си регулярно, а и са добри в нощните хранения на децата, тъй като на биологичните ни часовници изобщо не им пука!

.: И в този ред на мисли – какво ви дадоха сцената и славата, и какво ви отнеха?

Fatboy Slim: Какво получих – дълга и плодотворна кариера, адски много смях и страхотни преживявания, много чудесни приятели и големи дози професионално удовлетворение. Взеха своето от тялото ми, но не и от душата ми.

.: Смятате ли, че в следващите няколко години електронната сцена ще се промени драстично? Очаквате ли дъбстепът да се превърне в доминанта?

Fatboy Slim:
Мисля, че дъбстепът се е запътил към своя естествен край и умните хора навлизат по-надълбоко. Нищо драстично, просто ще продължи да еволюира...

.: Участвате в състезания на маратонски дистанции. По колко часа дневно тичате и какви други спортове практикувате?

Fatboy Slim:
Тренирам три пъти седмично във фитнес салона и веднъж в седмицата тренирам за участие в състезание. Не съм някой хардкор фитнес маниак – просто се стремя да съм и съм във форма... Други спортове? Нищо, освен гледането на футболни мачове!

.: Имате ли някакви прогнози за близкото бъдеще в социологически и политически аспект? Как гледате на интерпретациите, че краят на света – такъв, какъвто го познаваме, предстои да настъпи в края на 2012 година?

Fatboy Slim:
Мисля, че маите като цяло винаги са били интерпретирани погрешно. Мисля, че това, което са искали да кажат, е "Сбогом и благодарим за рибата..." (алюзия към романа "So Long, and Thanks for All the Fish" – четвъртата книга из поредицата "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс, наречена така на посланието, оставено от делфините преди да изчезнат от Земята, бел. а.)


Сподели.