Fargo

Pinterest LinkedIn +

Вдъхновен от едноименната лента на братя Коен, Fargo (Фарго) е мрачен, истински и с толкова черен хумор, че няма как да не бъде оценен. Завладяващата атмосфера на сериала на FX е допълнена от брилянтните изпълнения на Мартин Фрийман (Martin Freeman) и Били Боб Тортън (Billy Bob Thornton).

Сняг. Студ. Малък град в Минесота, чието сиво ежедневие е разтърсено от няколко необичайно кървави събития. Понякога една-единствена дума има силата да промени всичко. Защото истината е неприятна. А злото е заразно.

Fargo не е римейк на едноименния, отличен с два "Оскара" филм на Итън и Джоел Коен (Joel Coen, Ethan Coen). Не е и продължение на историята. Сериалът обаче определено притежава характерната атмосфера, която феновете на лентата много добре познават - болезнен реализъм съчетан с голяма доза черен хумор.

Ако се чудите с какво да запълните празнината, докато чакате новия сезон на True Detective, Fargo е чудесен вариант. Възможно е дори да ви стане още по-любим.

Идеята:

Главен сценарист на Fargo е Ноа Холи (Noah Hawley), познат най-вече с работата си над криминалния сериал Bones (Кости). Братята Коен са изпълнителни продуценти на лентата и съсценаристи на поредицата, а пилотният епизод е режисиран от носителя на Emmy Адам Бърнстейн (Adam Bernstein).

Началото:

През 2012 година FX обявяват, че работят над сериал, базиран на хитовата лента на братя Коен. Две години по-късно, през 2014 година, Fargo вече е факт. Първият епизод е излъчен на 15 април и е гледан от повече от два милиона зрители в САЩ. Отзивите на критиката са предимно положителни.

Историята:

Действието се развива в Минесота през 2006 година. Лестър (Мартин Фрийман) е не особено успял застрахователен агент. Всъщност, може да се каже, че е пълен неудачник и всички, най-вече съпругата му, непрекъснато му го напомнят. След един нелеп инцидент той се озовава в спешното, където среща съмнителен непознат (Били Боб Тортън), който ще промени живота му завинаги. Резултатът от един на пръв поглед съвсем обикновен разговор са няколко убийства и полицейско разследване, водено от млада, но много упорита полицайка (Алисън Толман).

Героите и звездите:

Няма как да не се впечатлим от продуктивността на Мартин Фрийман през последните няколко години. Без значение какво мислите за The Hobbit, телевизионните проекти, в които участва Фрийман, са повече от впечатляващи. Въпреки че ролята му във Fargo е много различна от тази в Sherlock, и двете изпълнения са брилянтни.

Този път Фрийман се превъплъщава в Лестър Найгард, чийто скучен, пълен с дребни проблеми живот ще бъде неочаквано променен след срещата му с Лорн Малво (Били Боб Торнтън).

Повечето от вас вероятно знаят, че Били Боб Торнтън има "Оскар". Това, което може би не знаете обаче, е, че е получил отличието на Академията за сценария на филма си Sling Blade, а не за някое от актьорските си изпълнения.

Във Fargo на него е поверена ролята на мистериозния Лорн Малво, който се появява от нищото в един малък град в Минесота, возейки вързан човек в багажника на колата си. И сякаш изпитва вътрешна потребност да изважда от хората най-лошите им качества.

Алисън Толман (Allison Tolman) е в ролята на Моли Солверсън, която, по всичко изглежда, е единственият полицай в местното управление, склонен да поставя фактите на първо място.

Сред останалите имена в каста на Fargo са Кейт Уолш (Kate Walsh) в ролята на една доста нетрадиционна опечалена вдовица, Боб Оденкърк (Bob Odenkirk) и Адам Голдбърг (Adam Goldberg).

Сподели.