"Фантастичната четворка" - тъжната история на един грандиозен провал

Pinterest LinkedIn +

Толкова много, aма наистина много проблеми в един единствен филм. И за какво? Защото Fox просто не иска да се раздели с правата върху франчайз, който така и не използва пълноценно. Жалко за Фантастичната четворка. Или по-скоро за Посредствената четворка…

Но откъде да започна? Имало едно време един режисьор от независимото кино - Джош Транк. През 2012 г. той успя да впечатли доста хора с филма си Chronicles (Хроники). Малка, но доста готина sci-fi продукция с участието на Дейн Дехаан и Майкъл Б. Джордан. 

Изглежда 20th Century Fox също са били сред феновете му, тъй като го грабнаха почти веднага и го хвърлиха в дълбоките води на високобюджетното блокбъстър кино с новия си супергеройски филм Fantastic Four. 

Още по време на снимките на филма се чуваха слухове за ужасните проблеми на снимачната площадка. Затворено и странно поведение от страна на Транк, заснемане на цели пасажи от сцени наново след края на снимачния процес, груби намеси на студиото и т.н.

Талантът на режисьора, съчетан с фантастичния млад актьорския състав (Кейт Мара, Джейми Бел, Майлс Телър и отново Майкъл Б. Джордан) обаче ни даде надежда, че всъщност не всичко е изгубено. А и трейлърите не подсказваха какво бедствие ни предстои.

Оказва се, че Fantastic Four изобщо не може да се фокусира. С дължина малко над 90 минути, продукцията изхабява две трети от времето в експозиция. На практика първият един час ни показва как т.нар. Фантастична четворка се запознава и се телепортира в космоса, за да може всеки да придобие своите сили. 

Изглежда именно след този момент Fox и Транк са си писнали един на друг и са дошли "новите хора", които да закърпят филма. И закърпят е точната дума, защото Fantastic Four изглежда все едно изборът е бил или да има НЕЩО, което да бъде пуснато в кината или всичко бъде започнато от нулата. 

В един супер странен скок "една година напред" виждаме героите ни с вече развити суперсили и без никакви действия за сюжета от тяхна страна. Също доста претупано и набъразо се появява т.нар. Доктор Дуум, който би трябвало да е големият злодей на лентата. Изключително трагичен персонаж - на един фен би му станало много тъжно, защото е плачевно съсипан такъв добър персонаж, точно в стил Deadpool от X-Men Origins: Wolverine (Х-Мен: Началото - Върколак).  

Единствената битка във филма е дълга около 5 минути и е последвана от вероятно най-нескопосано заснетият финал на филм (дори можем да смятаме, че това важи и извън супергеройския жанр) за последните поне 10 години. 

Всичко това е много тъжно, тъй като днес Marvel, DC Comics и Fox са основни играчи на блокбъстър сцената. Никой не е предполагал, че може с толкова таланти в кино индустрията да видим едно недоразумение ала чудовището на Франкенщайн. Дори най-заклетите комикс фенове едва ли биха намерили нещо хубаво във Fantastic Four, освен мисълта за потенциала, който имаше продукцията. Всъщност те вероятно най-малко и ще търсят такова. 

Всичко на всичко, Fantastic Four със сигурност ще е в списъка ни с най-слабите филми за 2015 г. Можем само да се надяваме, че боксофис провала му ще даде добър урок на студиото и следващата част, каквото е почти сигурно, че ще има, ще бъде с класи над посредствеността. 

Сподели.