Fading Gigolo - за какво мечтаят мъжете

Pinterest LinkedIn +

Ако ви се гледа наистина смешен филм с добри актьори, Fading Gigolo (Жиголо на средна възраст) е точно това, от което имате нужда. Остроумна, оригинална и трогателна, комедията на Джон Туртуро (John Turturro) притежава особено очарование, което не може да бъде пренебрегнато.

Забравете за плоския ситуационен хумор на американските боксофис хитове. И не бързайте да се отказвате, ако не харесвате Уди Алън (Woody Allen). Каквото и да мислите за режисьорските му проекти, във Fading Gigolo той е само актьор и се справя прекрасно с ролята си.

Макар че напомня за филмите на Алън като модел, що се отнася до съчетаването на нетрадиционна история и звезден актьорски състав, Fading Gigolo е и много различен от тях. Сценарист и режисьор на лентата е Джон Туртуро. Отдавна доказал, че е многостранен талант, а не просто добър актьор, той не спира да изненадва феновете си и да си печели нови.

Fading Gigolo е петият режисьорски проект на Туртуро и, също като предишните, успя да спечели вниманието на критиката. Преди да се появи в кината, лентата е представена в програмата на филмовия фестивал в Торонто (TIFF) през 2013 година. Освен това е част от селекцията "Киното днес - Големите майстори" на София Филм Фест 2014.

Историята всъщност е доста реалистична, макар в нея да се промъква доза абсурд. В съчетание със свеж и интелигентен хумор и имена като Шарън Стоун (Sharon Stone), София Вергара (Sofía Vergara) и Ванеса Паради (Vanessa Paradis) това е достатъчна причина да сме убедени, че няма да му липсва публика, въпреки че изобщо не се вписва в представата за касово кино.

До какво може да доведе мъжката изобретателност и за какво мечтаят мъжете са два въпроса, на които Fading Gigolo дава доста изненадващи отговори. Мъри (Уди Алън) е собственик на книжарница със сериозни финансови проблеми, но пък не му липсва изобретателност. Случайно подхвърлена от красивата му лекарка (Шарън Стоун) реплика го навежда на странна, но, както се оказва впоследствие, много печеливша идея.

Най-добрият приятел на Мъри е Фьораванте (Джон Туртуро). Той не е красавец, но пък е чаровен и дамите винаги са го харесвали. А Мъри успява да го убеди, че това може да бъде много доходоносно. Така двамата се оказват в ролите на сводник и жиголо, а резултатът е низ от неочаквани и забавни ситуации.

Напълно предвидимо (една от малкото слабости на сюжета) Фьораванте се влюбва. Точно тук е и една от големите изненади на филма - Ванеса Паради, която обикновено не впечатлява особено с изпълненията си, този пък е прекрасна в ролята на вдовицата Авигал - ортодоксална еврейка и обект на чувствата на Фьораванте.

Вместо блудкав happy end и банално развитие на любовната история Туртуро избира неочаквана развръзка и забавен отворен финал. И въпреки че Fading Gigolo е американски филм, чието действие се развива във винаги прекрасния Ню Йорк, той притежава онова очарование, характерно за европейското кино, което всеки киноман би оценил.


Сподели.