Евроеротиката под съд

Pinterest LinkedIn +

След като на официалния канал на Евросъюза в YouTube се появи скандално видео със секс-сцени от различни европейски филми, настъпи цунами от възмущение. На предните линии на армията от критици стоят европейски адвокати, заклеймящи видеото като софт порно.

Клипът включва сцени с 18 хетеро и хомосексуални двойки и стои сред образователни клипчета, касаещи проблемите на евроинтеграцията и опазването на околната среда.

На официалната си презентация по време на филмовия фестивал в Берлин видеото получи повече от добри отзиви.

Но клипът стана повод адвокатът от Европейския съд Мачей Гертих (Maciej Giertych) от Консервативната лига на полските семейни ценности да обвини Европейската комисия в използване на "неморални методи" за привличане на внимание. Адвокатът е решен да съди екипа, отговорен за компилирането и качването на горещите сцени.

В случай, че клипът бъде свален от интернет, това ще бъде първият успешен опит за цензура на съдържанието на YouTube и ще доведе до нови дела на основание конституционното право за свобода на словото на медиите.

Мачей Гертих се прослави, след като в средата на февруари тази година разпространи в Европейския парламент антисемитска брошура. След това обяви, че на Европа й липсват дикатори и похвали фашистките режими на Франко в Португалия и Антониу Салазар в Испания.
Сподели.