Ето какво сексът ала "50 нюанса сиво" причинява на психиката ви

Pinterest LinkedIn +

Докато първият филм от обичаната еротична трилогия Fifty Shades – Fifty Shades of Grey (50 нюанса сиво) може да представя по ужасен и доста неправдоподобен начин практиката на BDSM обществото, книгите от поредицата, която се превърна в бестселър и чиято авторка е английската писателка Е. Л. Джеймс, също така са отговорни и за повдигането на въпроса за дисциплината, доминацията, подчинението и игрите с малко или повече болка в секса.

Според нови проучвания страстта към тези нетрадиционни форми на сексуални отношения между двамата партньори може да има положителен ефект върху тяхната психика. Те биват сравнявани с момента, когато един артист или спортист може да загуби представа за времето и за всичко, което се случва около него, когато е фокусиран в своята дейност.

Начинът на изследване е следният: 14 мъже и жени от седем двойки, практикуващи тази субкултура, се разпределят на случаен принцип в две роли – тази на доминант, който е по-висш (top), и подчинен, който е по-долу в своеобразната йерархия (bottom).

Предоставени са им всякакви секс играчки и аксесоари и са инструктирани да правят секс, какъвто те пожелаят и колкото време им е нужно, за да получат максимална наслада. По време на разгорещения акт учените изследват случващото се в главите им.

В крайна сметка става ясно, че нивото на стреса у участниците драстично намалява, докато настроението и желанието им за интимни ласки главоломно нараства. Тези, които са приели образа на подчинени, изпитват чувство на облекчение и нещо, наречено със сложния термин "преходна хипофронталност", което ще рече, че активността на префронталния кортекс се понижава. Това води и до завишена концентрация, изчезване на появилата се болка, вследствие на което настъпва спокойствие.

"BDSM сексът може да бъде изключително ефективен при хора, които при други обстоятелства не биха могли да се отпуснат и да се освободят от мислите, които ги натоварват в ежедневието. Той ги позиционира тук и сега", казва водещият изследовател.

Всичко това не значи, че трябва да зарежете класовете си по пилатес или йога и да се впуснете в пазаруване на въжета, белезници, свински опашки, сиви вратовръзки или камшици. Не бива и да приемате дългоочакваната нова лента Fifty Shades Darker (50 нюанса по-тъмно), която ще превземе кината през февруари 2017 г, като ваш наръчник.

Означава, че дори да не сте привърженици на BDSM, не трябва да заклеймявате тези, които са. Защото всеки е свободен да прави това, което пожелае с тялото си в своето лично пространство.

Сподели.