Estrella Morente представи "звездния" блясък на фламенко музиката

Pinterest LinkedIn +

Новата “звезда” на фламенкото - Естрея Моренте (от исп. estrella – звезда) изнесе впечатляващ концерт в София пред препълнената зала 1 на НДК. Една от най-обещаващите и талантливи фламенко изпълнители от новото поколение млади артисти на Испания пя и танцува близо 2 часа пред българска публика.

На първите редове в залата се бяха разположили представители на испанското посолство, а самият посланик на Кралство Испания в България - Негово Превъзходителство Фернандо Ариас Гонсалес, аплодираше всяко изпълнение на певицата.

Естрея Моренте излезе на сцената, заобиколена от шестима музиканти. От едната й страна стояха три дами – Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос, които, освен че пригласяха на Естрея, изпълняваха и характерното за фламенкото пляскане с ръце, известно като палмас. От другата й страна бяха седнали двама китаристи – Хосе Карбонел Муньос "Монтоита" и Хосе Карбонел Серано и перкусионистът Анхел Габаре, който предложи атрактивни изпълнения на традиционния за средиземноморската музика инструмент кахон.Концертът бе разделен на две части – първата бе лирична и минорна, преобладаваха протяжните и тъжни песни, съхранили духа на Андалусия. Втората част бе по-ритмична и мажорна, а някои от изпълненията бяха съпроводени от танците на самата Естрея.

В репертоара си наследничката на стара фламенко династия бе включила някои от най-популярните си песни, като "Zambra" и "Tangos de Grana", част от последния й проект "Mujeres" ("Жени").Краят на предварително подготвената програма дойде с изпълнение на песента "Volver", с която Естрея Моренте доби широка популярност както в музикалните, така и във филмовите среди. Песента е включена в саундтрака на едноименния филм на Педро Алмодовар. Във филма тя е представена като изпълнение на Пенелопе Круз (Penelope Cruise), но гласът, който стои зад това изпълнение, всъщност е на Естрея Моренте. За изненада на публиката, Естрея качи на сцената малкото момиченце Мария, седящо в първите редове, с което заедно изпяха "Volver".

Освен с мощния си, чувствен и вибриращ глас, Моренте впечатли с изключителните си танцови умения и с добрите артистични качества. Контактът й с публиката беше неподправен и естествен, както подобава на истинско дуенде.

Бурните аплодисменти след края на концерта върнаха Естрея Моренте на сцената. За бис тя бе подготвила изпълнение на популярната испанска песен "Gracias a la Vida". Изненадващо бе решението на певицата да захвърли микрофона и да опита да озвучи залата само със силата на гласа си. Музикантите й отвърнаха със същото – без микрофони, всеки един от трупата свири, пя и танцува под погледите на българската
публика.

Гостуването на Естрея Моренте в София бе по покана на Джаzz +, в сътрудничество с Испанското посолство в София.

Сподели.