Enslaved: Odyssey to the West

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action Година: 2010 Произв/Изд: Ninja Theory/Namco Bandai Платформа: PS3 | X360

За играта:

 

Ninja Theory продължават да работят в сътрудничество с британския актьор Анди Съркиз (Ам-Гъл в трилогията за Властелина) и новата им игра Enslaved отново е белязана от присъствието му. Нещо повече - също както и в предишното произведение на студиото - Heavenly Sword, Съркиз се явява основен идеен двигател, който освен с озвучаване и моушън кепчъринг, има участие в режисурата и сценария. Последният пък е дело на небезизвестния писател и сценарист Алекс Гарланд ("Плажът", "28 дни по-късно").

 


 

Историята на Enslaved ни пренася 150 години напред в едно постапокалиптично бъдеще. След опустошителна война Америка тъне в руини, а хората са застрашен вид, преследван безмилостно от армиите на машините. Това е фонът, на който двама съюзници по неволя - тийнейджърка технически гений на име Трип и асоциален тип с акробатични способности, носещ благозвучния прякор Маймуната, ще предприемат опасно пътешествие с крайно неочакван финал.

 

 

 

Визия и звук:

 

Анди Съркиз прави безкомпромисно добра роля като Маймуната, но и останалите колеги по микрофон не отстъпват на класата му. Саундтракът е направо извънземен. Реално на ниво звук Enslaved спокойно би могла да се конкурира с коя да е класна холивудска продукция.

 

 

 

Визуално нещата също са впечатляващи, но с някои сериозни уговорки. Като изключим страхотната работа на Съркиз, която е дала отражение в реалистичните движения на персонажите и страхотните лицеви анимации, Odyssey to the West залага по-скоро на добри арт решения (превзетите от природата руини на Америка са незабравима гледка, няма спор), отколкото на технически изпипана графика. Enslaved страда от прекалено сериозен набор графични бъгове, съчетани с дразнещо нестабилен фреймрейт.

 


 

Геймплей:

 

Enslaved е класически екшън от трето лице, предлагащ равни части акробатични изпълнения и битки, в които Маймуната избива тълпи роботи с вярната си хай-тек тояга. Въпреки че нямаш пряк контрол над нея, Трип не е просто част от декора, която да взема участие единствено в диалозите - възможността да й даваш прости команди придава лек тактически уклон на някои битки и е истинско попадение в десятката, когато двамата герои трябва да решат някой пъзел с дружни усилия.

 

 

Реално Enslaved е една крайно приятна игра, която обаче ще ти направи впечатление по-скоро с историята и атмосферата си и която ще запомниш със страхотната работа на Гарланд и Съркиз, а не със стандартния й и крайно непредизвикателен геймплей. Подобно на Heavenly Sword, от Ninja Theory ни предлагат ново заглавие, в което филмовите качества надхвърлят игралните.

 

 

 

Плюсове:

- Страхотно замислена, разказана и озвучена от актьорите зад микрофоните история.

- Уникална атмосфера.

- Лек и приятен геймплей.

 

Минуси:

- Това по-горе с лекия и приятен геймплей, погледнато от друг ъгъл, означава пълна липса на предизвикателство.

- Досадни технически проблеми.

Трейлър:

Сподели.