Енчев: "...Ловеч Парти Фест е нещо като музикални олимпийски игри"

Pinterest LinkedIn +

Една от най-дълголетните хип-хоп групи в България - Румънеца и Енчев, откри тазгодишното издание на музикалния фестивал Ловеч Парти Фест на 6 май.

Малко, след като отпразнува десетия си юбилей с голям концерт в зала 1 на НДК, рап дуетът излезе на една сцена с популярния от близкото минало нигерийски хип-хоп и денс изпълнител Dr.Alban.

Повече около участието на Румънеца и Енчев на Ловеч Парти Фест, Avtora.com научи от самите тях:

Avtora.com: Какво мислите за участието си на Ловеч парти Фест? Според вас, има ли потенциал този музикален форум да се мери с големи фестивали на Балканите като EXIT и B'Еstival например?

Георги Енчев: Mисля, че подобни фестивали са нещо като музикални олимпийски игри, те носят имидж, авторитет и не на последно място пари за градовете и държавите, където се организират. Дано България се превърне в музикално - културното средище на Балканите и дано в повече български градове да се подемат такива инициативи. Бъдещето не е в застроените курорти, които заприличаха на "Студентски град", а в музикалния туризъм. Стискам палци чужденците, освен с футбола, да запомнят България и с музиката.

Avtora.com: Как възприемате това, че концертите са безплатни?

Румънеца: По принцип би трябвало да има една такса, която да включва всички концерти от фестивала. Не трябва да възпитаваме хората, че концертите са безплатни. Те не са. Друг е въпросът кой ги плаща. Трябва да се научим, че ако искаме да слушаме качествена българска музика, да гледаме яки клипове и да ходим на незабравими концерти, трябва да плащаме. Щастлив съм, че само преди няколко месеца напълнихме зала 1 на НДК в София на вход между 20-25 лв., въпреки че един месец по-рано концертът на Риана, на който пяхме, беше безплатен.

Avtora.com: Какво мислите за Dr.Alban, с когото излизате на една сцена? Какви допирни точки намирате с него?

Румънеца: Радваме се, че ще се качим на сцената преди Dr. Alban. Ние сме му фенове. Едва ли има човек, който да не знае песни като "It's my life", "One Love" и др., на които да не е танцувал.

Енчев: С "Доктора" сме учили в немската гимназия в Добрич, после университета, но той завърши медицина, а аз икономика (смее се). Иначе по едно и също време започнахме да правим музика. Аз още през 1995 г. имах албум с една от първите хип-хоп групи в България – "Амнистия". Другите неща са много лични, така че ще ви ги спестя.

Avtora.com: С оглед на опита ви, как бихте описали развитието на музикалната и концертна култура у българите през последните години?

Енчев: Всички големи концерти, които се правят в последните години, са изключително позитивни сигнали, че България е различна, променена, но все още не мога да разбера защо сме готови да плащаме за чужди групи, а за български - не. Иначе, както всичко българско, криворазбраната конкуренция между промоутърите доведе до гафове, но все пак по –добре така, отколкото един концерт на година.

Румънеца: Мисля, че и появата на големи спонсори помогна картината да се раздвижи.

Avtora.com: Защо решихте да спрете да пеете на български и докога ще продължи този ваш протест? Повече печелите или повече губите от това си решение?

Енчев: Жестът ни беше символичен и се надявам, че хората са ни разбрали. Ние сме професионалисти и живеем само от музика, а след като пазарът се променя, сме длъжни и ние да се променим. След като никой не дава пет пари за БГ групите и песните на български, нека бъде така. Ние сме мазохисти, харесваме чуждото повече от нашето, затова и "Джилиай" стана такъв хит - повечето хора не разбраха, че е българско парче. Парадоксално е БГ песни да са по–известни в чужбина, отколкото в България, а после да дойде някой умник и да каже, че нямало качествена бг музика. Напротив има, но никой не я пуска.
Вярваме, че един ден всичко ще се промени, за да има музика и след нас, за да имат младите групи шанс да направят кариера!
Сподели.