Екзекуция за дистрибуторите на софтуер на принципа P2P?

Pinterest LinkedIn +

Вчера (27.06.2005) Върховния съд на САЩ постанови, че дистрибуторите на софтуер на принципа P2P съзнателно нарушават Закона за авторското право, обменяйки неразрешени файлове, съобщава Virginia Records.

Съдът се произнесе по делото, известно като „Случая Грокстър”, като по този начин битката с въпросните дистрибутори в частност спечели Дъг Морис (Doug Morris) - Главен секретар и Шеф на Борда на директорите на Юнивърсал Мюзик/Universal Music.

Според някои мнения, това е едно от най-значимите съдебни решения в света на шоубизнеса от 20 години насам. Пълна отговорност за действията си носят освен дистрибуторите на софтуер (от типа на Kazaa, Imesh и др.) и учрежденията, които улесняват незаконното прехвърляне на файлове.

Както е известно, Юнивърсал Мюзик/ Universal Music посвети значително количество време и средства през последните години, за да защити труда и творчеството на своите артисти. Както се изрази Дъг Морис, компанията винаги е стояла зад убеждението, че свободната обмяна на музикални файлове е кражба. Върховния съд на държавата се съгласи с тях. Вчерашното решение узакони и затвърди убежденията на всички музикални компании по света.
 
Постановлението на Съда не само ще създаде по-добри условия за развитие на следващото поколение музиканти, но ще насърчи нарастващия брой от Интернет потребители да се легитимират. Решението на Върховния съд е единодушна подкрепа към всички законни услуги, които вече могат да се развиват към по-добро ниво.

Но битката още не е спечелена. Бордът на директорите на Юнивърсал Мюзик очаква незаконното трансфериране на музикални файлове да продължи, търсейки по-успешни начини да прекрачи закона. От друга страна, компаниите имат ново средство, с помощта на което да защитават интелектуалната си собственост. Незаконната обмяна на файлове става все по-уязвима, що се отнася до закона.
Всички хора, които работят в сферата на шоубизнеса и които са загрижени за бъдещето на своите артисти, оценяват вчерашното решение на Върховния съд като огромна победа.

Инфо: Вирджиния Мюзик/Universal Music


Сподели.