Дух в броня в истинския живот: Китаец сключи брак с робот, създаден от самия него (Снимки)

Pinterest LinkedIn +

Докато водещите медии си правят гаргара с току-що излезлия по кината холивудски римейк на японската аниме класика Ghost in the Shell, никому неизвестен до момента китайски AI инженер влезе стремглаво в световния информационен поток с нетрадиционния си избор на съпруга в лицето на робот, създаден от самия него.

31-годишният Zheng Jiajia е експерт по изкуствен интелект от град Хангжоу, в който през есента на 2016 година се състоя срещата на високо равнище G20.

До неотдавна Zheng води напълно обикновен, скучноват живот. Фактът, че не му върви особено в любовта, също не би могъл да го отдели от тълпата. Един ден обаче му хрумва, че може да вземе нещата в свои ръце и да приключи с мъчителното търсене на "жената на живота си" с няколко реда програмен код и уменията си на механик.

Така след около година работа се "ражда" Yingying – робот с идеална човешка "опаковка" и с изкуствен интелект, който, разбира се, има много малко общо с този на Мотоко Кузанаги.


Zheng решава да направи Yingying своя законна съпруга около два месеца след началото на "връзката" им и се венчава за робота на традиционна церемония в присъствието на майката на младоженеца и неколцина техни приятели, съобщават китайските ежедневници.

Като за начало, общуването в младото семейство е ограничено (поне вербалното) до няколко кратки реплики, а освен това Yingying е способна да различава китайските писмени знаци и някои изображения, както и да запомня хората, с които се е "срещала".
В недалечно бъдеще обаче нейният съпруг възнамерява да ѝ придаде още човешки качества като способност да се движи, да ходи и дори да върши домакинската работа.

Сподели.