Dracula

Pinterest LinkedIn +

Точно когато мислехме, че вампирската мания отшумява, започнаха да се появяват нови интересни предложения по темата. Едно от тях е британско-амерканският сериал Dracula (Дракула), в който ролята на легендарния вампир е поверена на Джонатан Рис Майърс (Jonathan Rhys Meyers).

Вампирското шествие из литературата, киното и телевизията е особено активно през последните няколко години, но, обективно погледнато, не е нещо ново. Кръвопийците в киното се появяват още преди да се появи звукът. Става дума за немия филм от 1922 г. Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens (Носферату - симфония на ужаса) на немския режисьор Фридрих Мурнау (Friedrich Murnau), екранизация по романа на Брам Стокър (Bram Stoker) "Дракула" (Dracula).

От 1922 г. насам появите на персонажа на Стокър в киното и телевизията са толкова много, че едва ли бихме могли да ги преброим. Фактът, че романът се е превърнал във вдъхновение за множество други творби обаче, е неоспорим. Сред тях е и новият сериал Dracula на Carnival Films, който предлага един изцяло нов поглед върху добре познатата ни легенда. Интересен, но и доста кървав.

Идеята:

Dracula е създаден по идея на Коул Хадън (Cole Haddon). Заедно с Хадън над сериала работи и Даниел Кнауф (Daniel Knauf), добре познат на феновете на телевизионните поредици като създател на хитовия Carnivàle на HBO.

Началото:

Dracula е британско-американски сериал, продуциран от британската компания Carnival Films. Поредицата стартира на 25 октомври 2013 г. в САЩ по NBC и на 31 октомври във Великобритания по Sky Living. Първият сезон на сериала включва десет епизода, а пилотният епизод е гледан от повече от пет милиона зрители само в Америка.

Историята:

Действието се развива в края на 19-ти век, когото Дракула пристига в Лондон, представяйки се за американски предприемач. Силно заинтригуван от усъвършенстването и новите начини за създаване на електричество (напълно нормално за някой, който не може да понася дневната светлина), той иска да помогне на модерната наука да намери своето място във Викторианската епоха. Това обаче съвсем не е единствената причина за завръщането му. Онова, което наистина желае, е отмъщение.

Дракула иска да унищожи тайното общество, което преди няколко века го е осъдило, отнемайки му всичко, което обича и превръщайки го във вампир. Нещата вървят по план, докато не среща млада жена, която изненадващо много прилича на покойната му съпруга.

Героите и звездите:

Джонатан Рис Майърс (Jonathan Rhys Meyers) е добре познат на феновете на сериалите от изключително успешната историческа поредица The Tudors. За ролята си на Хенри VIII той е отличен с Golden Globe и очевидно превъплъщенията в спорни исторически личности е неговата сила като актьор. Наскоро го гледахме и в ролята на Валънтайн в The Mortal Instruments: City of Bones, което пък доказва, че изобщо не се притеснява от отрицателни роли.

Този път ще го видите като Влад Цепеш, по-познат с прозвището Дракула. В края на 19-ти век в Лондон той се представя за американски предприемач под името Алекзандър Грейсън, а основната му цел е много дълго планирано отмъщение.

Джесика Де Гоу (Jessica De Gouw), която повечето от вас вероятно са гледали в сериала Arrow, е в ролята на Мина Мърей. Мина е амбициозна млада жена, твърдо решена да стане лекар - професия, която през 19-ти век все още е изключително мъжка.

Мина е сгодена за журналиста Джонатан Харкър и случайно среща Грейсън. Тя няма представа кой е той в действителност, както и че изключително много прилича на покойната му съпруга.

Оливър Джаксън-Коен (Oliver Jackson-Cohen) е в ролята на Джонатан Харкър - добър, но беден журналист. Харкър е сгоден за Мина, но се притеснява, че скромните му възможности ще застанат на пътя на щастието им. Затова, когато получава примамливо предложение за работа от Грейсън, Харкър приема въпреки недоверието си към американеца. Оказва се обаче, че бедността съвсем не онова, което ще го раздели с годеницата му.

В актьорския състав е и Томас Кречман (Thomas Kretschmann), когото може би свързвате с една не толкова успешна екранизация на историята на Дракула от миналата година - Dracula 3D. Този път той не е в ролята на легендарния вампир, а на не по-малко известния Ейбрахам Ван Хелсинг. Една от основните изненади на сериала е фактът, че Ван Хелсинг е основният съюзник на Дракула.

Сподели.