Dr. Dre: легендата, която превърна хип-хопа в индустрия

Pinterest LinkedIn +

Dr. Dre е фигура в хип-хопа, която трудно може да бъде пренебрегната. Андре Йънг (Andre Young) е флагманът на гангстерския рап от самото му създаване в края на 80-те и един от хората, които превърнаха хип-хопа от движение в индустрия, осребрявайки тази метаморфоза в пълна степен.

В младежките си години Андре изпитва затрудненията на повечето афро-американци от 70-те и 80-те години: семейство на разведени родители, което въпреки всичко продължава да се множи, честа смяна на училища, кофти среда, изобилие от насилие, наркотици, но и музика на всеки ъгъл.

В началото на 80-те клубове като The Eve After Dark редовно събират хлапетата за парти, но за Dr. Dre всъщност това е крачката към шоубизнеса. Ставайки диджей, той се запознава с Antoine Carraby aka DJ Yella, с когото по-късно ще основат N.W.A, като именно там се извършва метаморфозата на Андре Йънг в Dr. Dre - изпълнител, продуцент и ентъртейнър.

На фона на това, което ще се случи с кариерата му впоследствие, първите опити на Dr. Dre в музиката с електро хип-хоп състава World Class Wreckin' Cru през 1984 г. са комични, но групата успява да продаде първия си хит Surgery в 50 хил. тираж. За Dre обаче, World Class Wreckin' Cru и училището се изпаряват от плановете, когато N.W.A стават факт.

Dre, Ice Cube и Eazy-E прокарват по брутален начин настроенията от афро-американските общности в музиката на Америка в края на 80-те.

Но докато артисти като Public Enemy проповядват обединение на малцинствата и анатемосват белия човек, то формацията на Dr. Dre е като боен отряд за разпространение на гангстерски рими за лейбъла Ruthless.

Анатемосването на белия човек в униформа в парчето Fuck the Police бързо вдига статуса на групата и изстрелва албума Straight Outta Compton. Заради грапавите лирики, заредени с наркотици, насилие и оръжие, повечето радиостанции отхвърлят N.W.A, но албумът е истински хит, заявяващ натрупаната агресия в гетата, която през 1992 г. ще избухне в бунтове в Лос Анджелис и цяла Америка.

ФБР пък изпраща възмутено писмо по повод албума, което сигурно е разсмяло иначе сърдитите рапъри.

N.W.A е школа, която прави Dr. Dre още по-силен след всичко последвало: след скандали с Ice Cube и Eazy-E крюто се разпада, а Dr. Dre се заема с албума Niggaz4Life (Efil4zaggin), както и да продуцира други артисти от Ruthless, като това е първата крачка към метаморфозата му в продуцент.

През 1991 г. той е глобен, получава пробация и 240 часа общественополезен труд, защото е налетял на водещия Дий Барс от телевизия Fox, но пък създава Death Row Records и променя стандартите в хип-хопа с албума The Chronic.

Албумът, който е културен феномен, оформил по свой образ и подобие рапа от началото на 90-те, става мултиплатинен, а Dr. Dre печели Grammy за песента Let Me Ride.

В най-силните си години в Death Row, Dr. Dre продуцира супер успешния албум на Snoop Dogg - Doggystyle, прави Natural Born Killaz с Ice Cube, записва песни за филми, а към отбора се присъединява и 2Pac.

По-късно отново финансови спорове с другата силна фигура в Death Row - Suge Knight, отвеждат Dr. Dre към самостоятелния му лейбъл Aftermath Records, който ще се превърне в негова запазена марка. И ако в началото Aftermath има финансови проблеми и губи милиони от смъртта на 2Pac, то през 1998 г. Dr. Dre е насочен към млад рапър от Детройт, който на всичкотo отгоре е и бял.

Остроумните, налудничави лирики на Eminem в The Slim Shady LP донасят платинен статус на албума и дават бъдеще на Aftermath Records.

Dr. Dre сам си осигурява бъдеще с албума "2001" от 1999 г., който е показно завръщане към гангста корените. В него са включени множество колаборации със Snoop Dogg, Xzibit, Nate Dogg и Eminem, както и хитовете Still D.R.E. и Forgot About Dre.

"2001" е триумфалното завръщане на Dre – през 2000 г. той става 6 пъти платинен и му донася още едно Grammy, този път като продуцент.

По пътя на поредния хлапак от гетата към костюмаря в лимузината Dr. Dre направи всичко, за да стане милионер и накрая го постигна.

Продуцира успешно всички от Mary J. Blige, през Eve и Gwen Stefani, до 50 Cent. Разви собствена марка слушалки Beats by Dr. Dre, планира да влезе на пазара за алкохол с водка и коняк, а лейбълът му Aftermath работи с HP за съвместна продажба на слушалки и лаптопи.

Участва във филмите Set It Off (1996), The Wash (2001) и Training Day (2001) и подготвя биографичен филм за N.W.A заедно с Ice Cube.

От дългоочаквания му албум Detox, слуховете за който захранват медиите от десетина години, засега факт са само песните Kush и I Need a Doctor. Но Dr. Dre си знае работата, така че материалът ще излезе в най-печелившия момент.


Сподели.