Dog Eat Dog в София: Очаквай (не)очакваното

Pinterest LinkedIn +

Предварително се знаеше, че Dog Eat Dog идват в София със специално приготвен за българските фенове сетлист. Както се пее в припева на един от големите им хитове - When you least expect it - expect the unexpected. Но колко неочакван и изненадващ да е бил списъкът им с песни, след като всички в Mixtape5 знаеха точно какво ги очаква на 13 октомври 2013 г., а именно - голямо размазване.

Dog Eat Dog дойдоха веднъж в България преди 2 години, но тогава майката природа не им даде шанс за изява. И, честно казано, така май е по-добре. Група като тях е точно за подобни клубни изяви като 10-тия рожден ден на HCSpirit - в някое по-камерно място, където се усеща контактът между музиканти и публика.

Преди американците да излязат да ни отрежат главите, от българска страна имаше солиден съпорт. Първи бяха Всеки Следващ Ден - нова група от познати в родния ъндърграунд лица, която презентира своето дебютно демо. След това дойде редът и на C4 с техния енергичен хардкор пънк, с който наелектризираха обстановката в очакване на хедлайнерите.

През 90-те години Dog Eat Dog са сред пионерите в т. нар. кръстосване на стилове. Стартират като хардкор група, но впоследствие добавят щипки метъл, алтърнатив рок, хип-хоп, а саксофонът е тяхна запазена марка. През онези времена Dog Eat Dog са на върха на славата и всички, които са израснали с тяхната музика, само са се надявали един ден да ги видят на живо. По-добре късно, отколкото никога, защото полъхът на 90-те нахлу в тази неделна вечер.

Dog Eat Dog започнаха по възможно най-добрия начин - с If These Are Good Times от първия им албум All Boro Kings. От дебюта на бандата имаше още много парчета - In The Doghouse, Pull My Finger, Think и, разбира се, големите хитове Who's The King? и No Fronts. За публиката това бе мана небесна, а вокалистът Джон Конър чистосърдечно призна, че Dog Eat Dog от много години не са правили такъв концерт със стейдж-дайвинг и нестихващо пого.

За час и половина всички се раздадоха така, сякаш след шоуто няма да има утре. Малко вероятно е самите Dog Eat Dog да са очаквали, че толкова много хора ще знаят текстовете им, но е факт, че мнозина пееха наравно с тях по-комерсиалните им песни като Isms, Rocky и Expect the Unexpected.

RZA от Wu-Tang Clan нямаше как да рапира на живо в Step Right In, но той имаше достоен заместник, тъй като барабанистът Брендън Финли остави палките и грабна микрофона във въпросното парче. Никой не искаше да остави Dog Eat Dog да си тръгнат след No Fronts и логично бандата продължи и с импровизиран бис. Феновете сами си поискаха More Beer и си я получиха, както и още две по-стари парчета след това.

За феновете нищо неочаквано не се случи, защото Dog Eat Dog дойдоха, свириха и взривиха клуба. Дали обаче самите музиканти са очаквали такова топло и сърдечно посрещане, когато в края всички скандираха името на групата? Силно се надяваме да разберем догодина, защото Dog Eat Dog обещаха да се върнат в България и отново да ни оставят без дъх.


Сподели.